sobota, 29 grudnia 2012

brownie- blondi

2 tabliczki białej czekolady
200 g masła
1 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
3 łyżki suszonej żurawiny


Masło stopić i utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajka, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i mąkę porcjami. Na koniec dodać żurawinę i pokrojoną czekoladę. Całość wymieszać ręcznie aby czekolada się nie rozpadła. Piec w 180 st C 40 min. Kroić po wystygnięciu.


Zrobię to ciasto jak tylko zjedzą świąteczne, bo zapowiada się wspaniale.

zupa z klopsikami

1 cebula
3 ząbki czosnku
kumin
klopsiki
bulion ok 1 l
oregano
świeża kolendra
chili
cukinia
1 papryczka jalapeno (osobiście pominę gdy będę gotować)
przecier pomidorowy
kukurydza 1/2 puszki

Cebulę i czosnek drobno pokroić, wrzucić na patelnię wraz z klopsikami i kuminem. Smażyć razem na złoty kolor. Dodać przecier, bulion, cukinię. Doprawić sola, pieprzem, chili, oregano. Na koniec dodać kukurydze, paprykę i kolendrę.

klopsiki z jarmużem i makaronem

Klopsiki ok 4 szt na osobę ( jak te z poprzedniego prepisu)
jarmuż
3 ząbku czosnku
paczka makaronu
parmezan
sól, pieprz
orzeszki piniowe

Klopsiki podsmażyć, dodać czosnek, jarmuż, sól i pieprz do smaku. Dusić kilka minut razem. Ugotować makaron, zachowując trochę wody z gotowania, którą dodać na patelnię. Całość wymieszać z makaronem i posypać startym parmezanem i orzeszkami piniowymi

Klopsiki w sosie kokosowym

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 sucha duża bułka
mleko
0,5 ks mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
3 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 trawy cytrynowe
4-5 cm świeżego imbiru
ziarna kolendry
puszka mleczka kokosowego
1 limonka
bulion z kurczaka
sól, pieprz, chili, kurkuma

Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć, Dodać do mięsa, bułkę odcisnąć i dodać do miski z mięsem, doprawić solą, pieprzem i chili. Wyrobić klopsiki. Nie mogą być za małe, bo będą suche. Gotowe klopsiki można zamrozić. Rozgrzać patelnię i obsmażyć klopsiki z obu stron. Imbir pokroić w słupki i dodać na patelnię wraz z ziarnami kolendry, zmiażdżonym kardamonem, cynamonem, kurkumą, chyli, trawą cytrynową - wcześniej zgnieść nożem i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy wszystko się podsmaży wlać mleko kokosowe i bulion. Całość dusić ok 10 min.

makaron z boczkiem i krewetkami

150 g boczku wędzonego
100 g krewetek
100 ml śmietany
natka z pietruszki 2 łyżki
4 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
makaron
1/2 cytryny

Krewetki zamarynować w soku z cytryny i 1 ząbku czosnku.Boczek pokroić w kostkę i wytopić.Wstawić wodę na makaron. Odlać tłuszcz, wrzucić krewetki, a gdy się podsmażą dodać cebulę i czosnek. Pozostawić ok  5 łyżek wody po gotowaniu makaronu i dodać ją do patelni wraz ze śmietaną, pietruszką i przyprawami. Sos wymieszać z makaronem.

niedziela, 23 grudnia 2012

chleb żytni na zakwasie

zakwas -około 1 szklanka ( czyli gotowe ciasto odłożone z poprzedniego przygotowywania chleba)
 2 szkl mąka żytnia
2 szkl mąka pszenna pełnoziarnista
woda
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

dodatki- np nasiona, otręby śliwki suszone itp





Bierzemy dużą miskę (szklaną lub plastikową) wlewamy do niej zakwas i mąkę żytnią oraz wodę w takiej ilość aby ciasto pozostało gęstości zakwasu. Całość mieszamy łyżką i zostawiamy na 8-12 godzin.
To tym czasie należy odłożyć sobie ciasta na następne pieczenie - ok 1 szklankę. Do pozostałego ciasta dodać sól, mąkę pszenna lub ponownie żytnia i wodę w ilości takiej aby ciasto było jedynie trochę gęściejsze od pierwotnego. Teraz ciasto odstawiamy na 4-6 godzin. Po tym czasie dodać olej i dodatki. Przełożyć do foremek (keksówki) wyłożonych papierem lub nasmarowanych tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st C. Poczekać aż podrośnie.
Piec 20 min w 200 st C, potem 1,5 godziny w 160 st C.


Taki chleb jest świeży nawet przez tydzień.

środa, 19 grudnia 2012

Snikers

Ciasto:

0,5 kg mąki
1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki miodu
2 całe jajka
2 łyżeczki sody

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na pół. Obie rozwałkować, jedną upiec, a na drugą zrobić polewę i także upiec.

polewa:

25 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Orzechy posiekać, wszystkie składniki podgrzać w rondlu i połączyć w jednolitą masę. Wylać na jedną część ciasta i upiec. 

Masa:

1 jajko
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szkl mleka
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
1 kostka masła
1 łyżka mąki pszennej

1/2 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać jaki, mąkę ziemniaczaną i pszenną  wlać na wrzące mleko i zagotować, energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i razem zmiksować. Na pusty placek wyłożyć gorącą masę i przykryć drugim plackiem z polewą. 
Schłodzić przed podaniem. 

wtorek, 18 grudnia 2012

ciasto z wiśniami

ciasto:


3 szkl mąki
1 szkl gęstej śmietany
1 margaryna
4 żółtka
4 białka
1 szkl cukru pudru
kisiel wiśniowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wiśnie z kompotu lub fermentowane bez pestek

Mąkę i margarynę posieka nożem, dodać śmietanę,żółtka,proszek do pieczenia i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić 12 godzin. Podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Ubić pianę z białek, dodać cukier puder, ubić na sztywno i wymieszać z kiślem. 1 część rozwałkowanego ciasta włożyć do blaszki, rozsmarować 1/3 piany, rozłożyć wiśnie, przykryć drugim plackiem. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Powstaną 3 placki. Każdy piec w 170 st C 25-30 min.

Masa:
może być budyniowa na budyniu wiśniowym z dodatkiem wiśni lub śmietana 30 % z wiśniową galaretką rozpuszczoną w 3/4 szkl wody z dodatkiem wiśni.


Ciasto pracochłonne, ale jest bardzo dobre :)

niedziela, 16 grudnia 2012

Amoniaczki

40 dag cukru
3 dag amoniaku
1 szkl kwaśnej śmietany
4 jajka
10 dag smalcu
15 dag margaryny
1,5 kg mąki
1 cukier waniliowy

Smalec i margarynę rozpuścić, amoniak wymieszać ze śmietaną, jajka ubić z cukrem. Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto gęstości podobnej jak na pierogi. Ciasto porcjami wałkować na ok 3 mm, wykrawać różne kształty i układać na blaszce.  Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać grubym cukrem kryształem. Piec w temp 170 st C ok 15 min. Mogą stać bardzo długo, z czasem miękną.

ciasteczka z jabłkami


2 szkl mąki
20 dag masła
jajko
1 żółtko
1 dag drożdży
łyżka cukru
pół szkl śmietany
aromat waniliowy
sól szczypta
50 dag kwaśnych jabłek

Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtko i całe jajko, drożdże utarte z cukrem, śmietanę, aromat, szczyptę soli i jeszcze chwilę siekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, wycinać krążki szklanką. Na połowie każdego ułożyć jabłko obtoczone w cukrze i zlepić pierożek. Ułożyć ciastka na blaszce i piec 180 st C na złoty kolor ok 15 min. Gorące posypać cukrem pudrem. 

pulpety w sosie pieczarkowym

60 dag mieszanego mięsa mielonego
czerstwa bułka 1/2 szkl mleka
1 szkl bulionu warzywnego
2-3 łyżki tartego żółtego sera
1 szkl śmietany 9%
jajko, cebula
pieczarki 25 dag

Mięso przełożyć do miski, dodać namoczona  w mleku bułkę (odciśnięta) dodać ser, jajko, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrobić masę i formować kulki. Obsmażyć.
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, podsmażyć razem odparowując wodę. Wlać bulion, doprawić i dodać pulpety. Dusić razem 10 min, zagęścić mąką ze śmietaną.

żeberka w coli

1 kg żeberek
2 szkl cola coli
4 ząbki czosnku
sól pieprz
mielona papryka
oliwa

Żeberka natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, papryką. Spryskać oliwą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażyć na oleju przełożyć do naczynia żaroodpornego i wlać colę. Piec w 180 st C ok 1,5 godz. Żeberka mają być rumiane i mięso ma odchodzić od kości.

kora orzechowa

ciasto:
8 białek
20 dag cukru
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag orzechów włoskich mielonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier, a później żółtka, ciągle ubijając dodać pozostałe składniki. Masę podzielić na pół i upiec 2 placki. 

Krem:
1 puszka brzoskwiń
1 i 1/2 kostki masła
2 budynie śmietankowe
2 galaretki brzoskwiniowe - rozpuścić 3 szkl wrzątku
3 łyżki cukru
łyżka mąki pszennej
5 żółtek
delicje ok 30 szt
2 filiżanki mocnej kawy

Sok z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru, budynie rozpuścić w 3/4 szkl wody z łyżką mąki pszennej i 5 żółtek. Wlać na gotujący się sok. Powstaje budyń. 

Masło utrzeć i dodawać porcjami budyń. Na blaszkę wyłożyć placek i pokryć go 1/3 kremu, na to ułożyć delicje nasączone kawą, 1/3 kremu, na to drugi placek i reszte masy. Należy ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.
Kolejność jest następująca : 
placek
krem
delicje
krem
placek
krem
galaretka i brzoskwinie 

kurczak pieczony na ostro

imbir 2 cm
tymianek 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
chili wg uznania
ziele angielskie 2 łyżeczki
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
olej
cebula
sok z 1 cytryny
sól

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze i zamarynować kurczaka ok 12 godz. Piec ok 2 godz w 200 st C polewając marynatą.

szczupak pieczony w śmietanie

1 średni szczupak

marynata:
cytryna
koperek
sól, pieprz
majeranek

Natrzeć wszystkimi przyprawami rybę i skropić cytryną, odstawić na min 3 godz do lodówki.

Sos:

łyżka masła
1 cebula
1 czerwona papryka
2 gałęzie selera naciowego
1/2 słoika pomidorów w zalewie
1 1/2 szkl gęstej śmietany

Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, paprykę, selera i pomidory. Całość odparować i doprawić do smaku. Rybę ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać sosem warzywnym i przykryć warstwą śmietany. Można posypać żółtym serem. Piec w 180 st C 30-40 min.


rafaello z brzoskwiniami

Upiec biszkopt z 8 jajek -  jeśli ktoś nie wie jak zapytać w komentarzu

1 puszka brzoskwiń
2 budynie białe
kostka masła
4 jajka
20 dag wiórek kokosowych
1 szkl cukry pudru

Do soku z brzoskwiń dodać 1 i 1/2 szkl wody, na tym ugotować budynie dodając 4 łyżki cukru jeśli budynie były bez cukru. Do gorącego budynie dodać 4 żółtka i szybko wymieszać. Po ostygnięciu dodawać porcjami do masła. Na koniec dodać pokrojone owoce i wymieszać łyżką.

Placek kokosowy:
4 białka (zostają z masy) ubić na pianę z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe. Upiec w temp 170 st C

Biszkopt przekroić na pół, przełożyć połową masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę i przykryć plackiem kokosowym

Kolejność jest taka:

biszkopt
masa
biszkopt
masa
placek kokosowy

rafaello

ciasto:
8 białek
1 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
30 dag wiórek kokosowych

Białka ubić na pianę, dodawać porcjami cukier. Później dodać obie mąki i wiórki  i delikatnie wymieszać. Podzielić na 3 placki i upiec. Gorące wyjmować z blaszki.

Masa:
1/2 l mleka
3/4 kostki masła
3/4 szkl cukru
2 budynie waniliowe
8 żółtek

Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować, zostawić pół szkl zimnego. Do masy żółtkowej dodać zimne mleko i budynie - wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Przestudzić. Zimną masę dodawać porcjami do masła. Placki przełożyć masą i posypać wiórkami. Schłodzić 12 godz przed podaniem


śledzie

śledzie w sosie musztardowym


8 filetów śledziowych

marynata:
1/2 szkl octu białego winnego
2 łyżki cukru
sól, pieprz

sos musztardowy:
3 łyżki musztardy
1 szkl kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki curry
sól, pieprz

śledzie opłukać, pokroić naa 2 cm kawałki. Zrobić marynatę: wszystkie składniki zagotować na wolnym ogniu, ostudzić. Zimna marynatą zalać śledzie i odstawić na 24 godz. Przygotować sos, osączyć śledzie z marynaty, wymieszać z sosem i odstawić na dobę.

Śledzie w sosie koperkowym


250 g śledzi
1/2 szkl soku z cytryny
100 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego
pęczek koperku lub mrożony koperek
sól, pieprz

Śledzie umyć i zalać marynata z soku z cytryny i wody ( pół na pół), odstawić na 24 godz. Koperek posiekać i wymieszać z majonezem, jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Śledzie wyjąć z marynaty i wymieszać z sosem


Śledzie w pomidorach


8 płatów śledziowych
1/2 szkl oleju
liść laurowy
ziele angielskie
8 cebul
koncentrat pomidorowy 1 mały słoik
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu

Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oleju. Dodać resztę składników oprócz śledzi. Odparować nadmiar wody i ostudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem.


śledzie korzenne z piernikiem


pół kg śledzi
mleko
15 dag suchego piernika
15 dag orzechów włoskich
4 łyżki octu winnego
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
6 goździków
0,3 l oleju
4 łyżki miodu
4 łyżki winnego

Śledzie moczyć w mleku przez dobę. W moździerzu lub w malakserze rozdrobnić goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzać olej do 40 st i wrzucić przyprawy. Powstałą marynatą zalać śledzie na 10 godzin. Suchy piernik zetrzeć na tartce, orzechy posiekać. Dodać 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu dodać śledzie.

schab gotowany do chleba

1,5 kg schabu
2 l wody
2 łyżki cukru
2-3 łyżki soli
3 listki laurowe
2 ziela angielskie
7 ząbków czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

Zagotować zalewę, gdy będzie już zimna włożyć schab i gotować przez 5 min i odstawić na 12 godz potem znowu zagotować na 5 min i odstawić na 12 godz znowu zagotować, przestudzić i można kroić.