poniedziałek, 28 stycznia 2013

kokosowe racuszki z mango i syropem z limonki

cukier
limonka
wiórki kokosowe
mąka
mleko kokosowe
jajko
proszek do pieczenia
masło
mango

Na patelnię wlać wodę, cukier, skórkę i sok z limonki. Gotować 10 min. Na ciasto wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, jajko i mleko. Na patelni rozgrzać masło i łyżeczka nakładać placki. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Podawać z pokrojonym mango i syropem z limonki.

naleśniki z krabem i mascarpone

gotowane mięso kraba
mascarpone
maka
mleko
sól
jajko
cytryna
szczypiorek
pieprz cayenne



Nadzienie składa się z mięsa krabów, serka mascarpone, skórki i soku z cytryny, pokrojonego szczypiorki i pieprzu cayenne. Wszystko wymieszać i odstawić. Na ciasto wymieszać mąkę, szczyptę soli, jajko i mleko. Usmażyć naleśniki i nadziać. Zawinąć w rulony i posypać szczypiorkiem.

niedziela, 27 stycznia 2013

Crumpet z konfiturą

mleko
mąka
sól
1/2 łyżeczka sody
cukier
łyżeczka suchych drożdży
150 ml zimnej wody
truskawki
masło
ocet balsamiczny
sok z cytryny
skórka z cytryny


Mleko zagotować i odstawić. Do miski wsypać mąkę, sól, sodę, drożdże, łyżeczkę cukru i wodę. Wymieszać i po trochu dodawać gorące mleko. Poczekać aż ciasto urośnie. Smażyć dość grube placki dodając masło na brzegi patelni. Truskawki pokroić na pół. Chwile smażyć, posypać skórka z cytryny i skropić sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym. Truskawki maja się prawie rozpaść. Crumpet podawać z konfitura z truskawek i łyżka gęstej śmietany.

boczek pieczony z fenkułem

surowy boczek ze skórą
fenkuł czyli koper włoski
sól
3 ząbki czosnku
nasiona fenkułu
gwiazdki anyżu
kilka nasion kardamonu
liście laurowe
białe wino
bulion


Skórkę boczki nacinać ukośnie z obu stron - ma powstać kratka.  Wetrzeć sól w mięso. Rozgrzać blaszkę do pieczenia. Fenkuł pokroić wraz z zielonymi częściami. Obrać 3 ząbki czosnku. Wrzucić na rozgrzana blaszkę, dodać nasiona fenkułu, anyż, kardamon i liście laurowe. Na blaszkę położyć boczek skóra do dołu. Przysmażyć na złoto i odwrócić na druga stronę. Posypać nasionami kopru włoskiego i zalać białym winem i bulionem do wysokości skóry, aby ta się przypiekła w czasie pieczenia. Zagotować zanim blaszka zostanie wstawiona do piekarnika. Dusić w piekarniku przez 2,5 godz i 180 st C

duszona wołowina

wołowina np antrykot
sól, pieprz
marchewka
cebula
seler
imbir
czosnek
przecier pomidorowy
szklanką białego wina
pomarańcz
bulion
siekane zioła



Zacząć pod podsmażenia mięsa na oliwie i doprawieniu solą. i pieprzem. Mięso wyjąć, a do tego samego garnka wrzucić pokrojona marchewkę, cebulę, selera, imbir i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Włożyć wołowinę, dolać wino i sok z pomarańczy. Dolać bulion, doprawić sola i pieprzem. Dusić 20 min. Siekane zioła wymieszać z czosnkiem i skórka z pomarańczy. Gdy wołowina będzie miękka posypać ją ziołami.

duszony bakłażan

bakłażan
czerwona cebula
czosnek
puszka białej fasoli
syrop z granata
sól
puszka pomidorów
liście mięty


Bakłażana pokroić i podsmażyć. Potem dodać pokrojona czerwona cebulę, czosnek i smażyć do miękkości. Dodać fasolę i syrop z granata. Posolić. Dodać puszkę pomidorów i dusić wszystko razem aż bakłażany nabiorą połysku. Posypać posiekana miętą. Wykładać na grzanki a na końcu posypać pokruszonym serem feta

Bollito misto

surowe kiełbaski z koprem włoskim
chorizo
marchewka
seler
czosnek
soczewica
 liść laurowy
 gałązka tymianku
bulion z kurczaka
natka z pietruszki


kiełbaski włożyć na patelnię i usmażyć z każdej strony na zloty kolor. Chorizo przekroić na pół i smażyć aż uwolni swój smak. Pokroić marchewkę, czosnek i selera. Wrzucić na patelnię aby się przyrumieniły. Dodać soczewicę, liść laurowy i gałązkę tymianku. Wrzucić kiełbaski i zalać bulionem z kurczaka. Dusić aż soczewica zmięknie i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natka z pietruszki.

duszone figi z ricottą

gałązki rozmarynu
figi czarne świeże
4-5 łyżek białego cukru
ocet balsamiczny
cukier puder
masło
serek ricotta



Z rozmarynu oderwać liście i fili nadziać na łodygę. Posypać cukrem pudrem i skropić octem balsamicznym. Pozostawić tak na 5 min.
Z cukru zrobić karmel. w tym celu należy go rozgrzać na patelni i nie mieszać, uważając aby go nie spalić. Zdjąć z ognia i dodać masło i ocet balsamiczny oraz odrobinę wody. Wymieszać. Włożyć figi wraz z marynatą i ponownie postawić na gazie. Polewać figi. Do piekarnika na 190 st C przez 10 min. Podawać z serkiem ricotta.

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki ze skórą


Włączyć piekarnik na 200 st C. Pierś doprawić sola i pieprzem. Mięso położyć na suchej i zimnej patelni skóra do dołu. Włączyć płomień. Obsmażyć z obu stron. Włożyć do piekarnika skóra do dołu na 6-8 minut. Kroić gdy chwile przestygnie.

pieczeń wołowa

kawałek wołowiny na pieczeń np z karku
sól, pieprz
Marchewka
seler
główka czosnku
ziarna pieprzu
goździki
gałka muszkatołowa

Mięso doprawić sola i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na zloty kolor. Pokroić marchewkę, seler, główkę czosnku dodać do mięsa wraz z goździkami, ziarnami pieprzu i starta gałkę muszkatołową. Polać ciepłą wodą. Doprowadzić do wrzenia i przykryć. Do piekarnika na 3-4 godziny.

nóżki kurczaka po syczuańsku

nóżki z kurczaka
sos sojowy
wino ryżowe lub wytrawna chery
łyżka octu ryżowego
sól, pieprz
czosnek
papryczka chili
świeży imbir
pieprz syczuański
skórka z pomarańczy
cukier
olej sezamowy
dymka


Kurczaka zamarynować w sosie sojowym, winie ryżowym, occie ryżowym, wodzie, soli i pieprzu. Zostawić na 2 godziny. Pokroić czosnek, papryczkę i imbir. Rozgrzać oliwę na patelni i je usmażyć. Dodać pieprz syczuański i skórkę z pomarańczy. Ułożyć na tym kurczaka i wlać marynatę. Dodać szczyptę cukru. gotować aż sos nabierze koloru, a sos stanie się gęsty. Na wierzch ułożyć pokrojona dymkę, sos sojowy i olej sezamowy

ostre naleśniki

nasiona kuminu
świeży imbir
papryczka chili
czosnek
nasiona gorczycy
cebula
kurkuma
ugotowane ziemniaki
2 szkl maki
1 jajko
mleko
olej
sól


Kumin podsmażyć, dodać sól. Imbir, czosnek i papryczkę chili ( bez pestek) drobno pokroić i dodać na patelnię. odstawić do przestygnięcia. Nasiona gorczycy podsmażyć. Pokroić cebulę i dodać na patelnię wraz z kurkumą. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić  do cebuli. Doprawić pieprzem. Zostawić do przestygnięcia.

Do maki dodać usmażony imbir, czosnek z chili, jajko i cześć mleka. Wymieszać aby nie było grudek. Dolać resztę mleka i łyżkę oleju. Smażyć naleśniki. Nadziać farszem z ziemniakami i zawijać w rulony


Można do nich zrobić prosty sos: wymieszać siekaną kolendrę z jogurtem naturalnym.

omlet z krewetkami

pomidory
dymka
sól, pieprz
parzone krewetki
4 jajka
oregano
ser feta


pomidory i dymkę pokroić i smażyć razem na patelni. Doprawić sola i pieprzem. Dodać krewetki. jajka roztrzepać wraz z oregano. Wlać na patelnię oddzielna patelnię i smażyć przez chwilę. Dodać krewetki. Posypać serem feta. Do piekarnika pod grill

Fritata

wędzony boczek
7-8 jajek
czerwona papryka
cebula dymka
kozi ser
parmezan
groszek
świeża bazylia
sól, pieprz


Boczek pokroić i smażyć na patelni. Paprykę pokroić w paski, dodać na patelnię. doprawić solą i pieprzem. Cebulę dymkę pokroić wrzucić na patelnię. Dodać posiekana bazylię i groszek. Kozi ser ( połowa) pokroić na duże kawałki i dorzucić na patelnię. Jajka roztrzepać, wymieszać z tartym parmezanem, sola i pieprzem. Wlać na patelnię. Na wierzch zetrzeć kozi ser. Do piekarnika na 5 min po grill.

wieprzowe curry z salsą mango

trawa cytrynowa
papryczka chili
świeży imbir
czosnek
liście limonki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonej kolendry
sól, pieprz
oliwa
wieprzowina - szynka lub łopatka
cebula
mleczko kokosowe
bulion
cukier palmowy
sos sojowy
sos rybny
salsa z magno

Do pasty curry należy pokroić trawę cytrynową, papryczkę, imbir, czosnek i liście limonki. Dodać cynamon, kolendrę, sól i pieprz. Rozetrzeć na pastę w moździerzu wraz z oliwą. Mięso pokroić na mniejsze  kawałki i podsmażyć na oliwie z każdej strony. Mięso wyjąć i na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Dodać pastę curry i smażyć razem. Dodać mięso i mleczko kokosowe. Wszystko wymieszać razem.  Dolać bulion, cukier palmowy ok 1 łyżka, liście limonki, sos sojowy i rybny. Dusić przez godzinę. Podać z salsą z mango

duszone żeberka wołowe

żeberka wołowe
główka czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
czerwone wino
bulion wołowy lub drobiowy
Boczek surowy wędzony
brązowe pieczarki


Mięso pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości.Posypać solą i podsmażyć je na rozgrzanej blaszce. Dobrze przysmażyć na złoto z każdej strony. Główkę czosnku przeciąć na pół i dołożyć do mięsa wraz z przecierem. Walać całość czerwonym winem do polowy wysokości mięsa. Gdy wino się zagotuje alkohol wyparuje. Poczekać aż wino trochę odparuje. Wlać bulion - 2,5 cm od dna. Zagotować. Przykryć folią i włożyć do piekarnika na 2,5 godz. Boczek pokroić w paski, pieczarki na połówki. Boczek przysmażyć, wrzucić grzyby i także zezłocić. Wyjąć blaszkę z piekarnika. Mięso wyjąć na półmisek. Czosnek przetrzeć przez sito razem  z całym sosem z pieczenia. Polać mięso sosem, dołożyć boczek z grzybami. Posypać natką z pietruszki.

sernik z malinami

twarożek - wyglądało jak mascarpone ok 0,5 kg
cukier ok pól szkl
3 jajka
kilka łyżek mąki
skórka z cytryny
świeże maliny




Twarożek wyjąć 5 min wcześniej z lodówki i włożyć go do miski. Dodać cukier i ubić. Jajka roztrzepać i powoli dodać do sera. Ubijać aby był puszysty. Dodać mąkę i ubić aby nie było grudek. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać do masy. Wrzucić świeże maliny i delikatnie wymieszać. Tortownice wysmarować masłem i wylać masę. Piec 35-40 min w 180 st C

marokańska pastilla z kurczaka

cebula
imbir
cynamon
odrobina cukru
sól
kurczak
bulion
jajko
płatki migdałowe
ciasto phyllo



Pokroić cebulę i imbir i smażyć razem. Dodać cynamon, cukier, sól i kawałki kurczaka. Chwilę podsmażyć, dodać bulion i dusić.Jajko roztrzepać i dodać do nadzienia. Posypać płatkami migdałowymi i odstawić do przestygnięcia. Płaty ciasto phyllo smarować masłem i układać w formie - kilka warstw. Wyłożyć  połowę nadzienia i ułożyć kolejne warstwy ciasta. Wyłożyć pozostałe nadzienie. Przykryć pozostałym ciastem, i założyć wystające brzegi na wierzch. Ważne jest aby każdą warstwę smarować masłem, bo ciasto jest bardo cienkie i od razu wysycha. Piec 10-15 min aż wierzch się zrumieni. Wyjąć z formy odwrócić na drugą stronę i ponownie zapiec 10 min. Wyjąć i posypać cukrem pudrem i cynamonem.

empanadas z wołowiną

1 cebula
czosnek
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kuminu
0,5 kg mielonej wołowiny
sól, chili
oregano
kilka zielonych oliwek bez pestek
2 jajka na twardo
Opakowanie ciasta francuskiego


Pokroić cebulę i czosnek. Smażyć na patelni aż zmiękną. Dodać wędzoną paprykę, cynamon i kumin. Dodać mieloną wołowinę i przysmażyć. Doprawić solą i chili, suszonym oregano, pokrojonymi oliwkami i jajkami. Wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Rozwałkować ciasto francuskie. Wycinać koła, na połowie kłaść nadzienie, zlepić brzegi smarując białkiem. Piec na złoty kolor. Podawać z ziołową salsą.

tarteletki z czekladą

150 g masła
cukier
1 jajko
300 g mąki
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
100 ml śmietany kremówki

Masło z cukrem utrzeć na puszysta masę. Dodać 1 jajko i wymieszać. Dosypać mąkę i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki aby odpoczęło. Rozwałkować na 2,5 mm. Wycinać koła, wkładać do natłuszczonych foremek. Dno po nakłuwać widelcem. Odstawić do lodówki dzięki czemu będzie delikatniejsze. Upiec na złoty kolor. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Włożyć masło, śmietanę i czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Napełnić tarteletki i wstawić do lodówki. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Quiche z porami i pancetta

200 g mąki
szczypta soli
200 g masła
pory
pancetta - wędzony surowy boczek
kilka łyżek wody
2 jajka
kilka łyżek śmietany
starty ser gruyere
sól, pieprz
natka pietruszki



Do miski przesiać mąkę, dodać podrobione masło i sól. Wrobić masło w mąkę. Dodać kilka łyżek wody i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 20 mi do lodówki. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować na placek i włożyć do natłuszczonej formy. Pozostawić wyższe brzegi. Docisnąć do brzegów małym kawałkiem ciasta - w ten sposób placek się nie porwie. Ciasto z wierzchu przykryć folią lub pergaminem i obciążyć ryżem, grochem lub kulkami ceramicznymi. Zapiec 10 min w 200 st C.

Boczek drobno pokroić, zrumienić na patelni. Dodać pokrojone pory. Gdy całość się przysmaży odsączyć nadmiar tłuszczu. Jajka roztrzepać, dodać kilka łyżek śmietany. Na 2 części porów z boczkiem 1 część jajek ze śmietaną. Doprawić sola i pieprzem i startym serem.  Dodać pory z boczkiem i posiekana pietruszkę, wymieszać.

Z placków zdjąć folię i ponownie wstawić do piekarnika na kilka min aby się zarumieniło. Wypełnić placki nadzieniem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika na 15 - 20 min.



pizza

paczka suszonych drożdży
łyżka cukru
3/4 szkl ciepłej wody  
2 szkl maki
3 łyżki oliwy
sos pomidorowy
mozzarella
rozmaryn




Z drożdży, ciepłej wody i cukru zrobić zaczyn i odczekać aż zacznie rosnąć. Do miski wsypać mąkę, oliwę i zaczyn. Ciasto zagniatać 10 min aż stanie się gładkie. Pozostawić w misce, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Następnie wygnieść powietrze z ciasta uderzając pięścią, rozwałkować na kształt pizzy. Na patelni podgrzać oliwę i położyć ciasto. Gdy się zarumieni posmarować sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika aby pizza zrumieniła się z wierzchu. Na koniec posypać rozmarynem.

wtorek, 22 stycznia 2013

chleb na zakwasie z porem

2 pory
4 łyżki oleju
300 g maki żytniej
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
szklanka wody
150 g zakwasu
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
mak do posypania


Zakwas wymieszać z woda i częścią mąki żytniej aby powstała masa gęstości śmietany. Pozostawić na noc. Dodać pozostałe składniki poza makiem i porem. Dodać mąki jeśli będzie taka potrzeba. Pora drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Przestudzić i dodać do ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piec ok 40 min

niedziela, 20 stycznia 2013

sernik w cieście czekoladowym

ciasto:

3 szkl mąki
1 szkl cukru
20 dag masła
3 żółtka
1 jajko
5 dag kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
esencja waniliowa

Ciasto zagnieść i schłodzić

Masa:

5 jajek
70 dag sera
1/2 kostki masła
1 szkl cukru
1 budyń
bakalie


Ser utrzeć na maszynce. Jajka utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo ser, żółtka. Na koniec dodać budyń i białka ubite na sztywno. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na spód, wyłożyć masę serową. Mniejszą część wetrzeć na wierzch na tarce. Upiec.

sernik z mlekiem

1 kg sera
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń
1 szkl cukru
6 jajek
1/2 kostki masła
1 paczka wiórków kokosowych



Ser zmielić i dodać rozpuszczona margarynę. Cukier utrzeć z żółtkami. Wszystkie składniki wymieszać poza białkami. Białka ubić na sztywno i wymieszać z wiórkami. Białka dodać do masy, delikatnie wymieszać, dodać bakalie. Upiec.

makowiec z jabłkami

2 1/2 szkl maku
20 dag masła
6 jajek
4 łyżki kaszy manny
1/5 szkl cukru
5 kwaśnych jabłek
zapach migdałowy
bakalie

Mak sparzyć i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać  na przemian po 1 żółtku, łyżce maku i kaszy manny. Na koniec białka ubić na sztywno i wymieszać z masą. Jabłka utrzeć na tarce, odcisnąć sok i dodać do masy razem z bakaliami i aromatem. Upiec. Można polać lukrem.

sernik z kulkami orzechowymi

upiec 2 ciemne i cienkie biszkopty

masa serowa:


75 dag sera
1/2 kostki masła
300 g cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
bakalie

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia i bakalie. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.

Kulki orzechowe:


30 dag orzechów zmielonych
1 1/2 szkl kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko razem wymieszać. Utoczyć kulki. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę, ułożyć kulki i przykryć druga połową masy. Upiec sernik


 Masa orzechowa:


1 kostka masła
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki mielonych orzechów
cukier do smaku

Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i kawę.


Złożyć ciasto w takiej kolejności:

biszkopt - połowa masy orzechowej  - sernik - połowa masy orzechowej - biszkopt


Można polać dowolną polewą.

Sernik pierzynka

ciasto:

1 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag margaryny

Ciasto zagnieść i schłodzić

Masa:

 1 kg sera tłustego
1 szkl cukru
2 budynie śmietankowe
2 jajka
4 żółtka
1/2 szkl oleju
1/2 szkl mleka

Olej zmiksować z cukrem i mlekiem. Dodawać po 1 jajku i żółtku. Na koniec ser i budynie.


Posypka:

4 białka
4 łyżki cukru
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
4 łyżki masła


Ciasto rozwałkować, wyłożyć masę serową. Ciasto piec ok 1 godz. 4 białka ubić z 4 łyżkami cukru, wyłożyć na ciasto, piec jeszcze 15 min. Wiórki, cukier i masło podsmażyć i rozsmarować na gorącym serniku.

Sernik z budyniem

ciasto:

1/2 kostki masła
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl cukru
1,5 szkl mąki


Ciasto szybko zagnieść i schłodzić.

Masa serowa:


1/2 kostki masła
1 kg sera tłustego
6- 10 jajek
1,5 szkl cukru
2 budynie
esencja waniliowa

Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodać ser, a na koniec budynie. Ciasto rozwałkować, wyłożyć masę serową. Piec w piekarniku z parą, lub do piekarnika włożyć miskę z wodą aby parowała. Piec ok 1 godz. Po upieczeniu nie wyciągać z piekarnika. Poczekać aż wystygnie.

ciasto z rabarbarem

250 g masła
1 szkl mąki
3 łyżki wody
2 jajka
2 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce np rabarbar

Masło z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku ( nie gotować ) Po przestudzeniu dodać jajka po jednym, mąkę przesianą z proszkiem. Całość dobrze zmiksować. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wyłożyć owoce. Można posypać cukrem jeśli są kwaśne. Piec ok 40 min w 170 st C

czwartek, 17 stycznia 2013

imbirowy biszkopt

biszkopt:

175 g masła
175 g cukru
175 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego


Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę zaczynając na od małych obrotów. Następnie dodawać po 1 jajku i ekstrakt z wanilii. Mąkę przesiać i dodać do masy wraz z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w 180 st C 30-35 min.

Masa:

300 ml śmietanki 30 proc 
2 łyżeczki startego imbiru świeżego

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać imbir i delikatnie wymieszać.  

Polewa:

300 ml śmietany 30 proc
50 g masła
3 łyżki cukru
tabliczka gorzkiej czekolady

Zagrzać śmietanę i cukier. Dodać masło i czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści

Biszkopt rozkroić na pół. Przełożyć masą i polać polewą

chleb na sodzie

mąka
mąką pełnoziarnista
sól
cukier
czubata łyżeczka sody
450 ml maślanki


Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć na blaszkę, naciąć i piec ok 30 min

Nie podaję proporcji, bo w programie nie były podane.






















focaccia

0,5 kg mąki
20 g semoliny
sól
300 ml cieplej wody
50 ml oliwy
15 g suszonych drożdży

drożdże wsypać do niewielkiej ilości cieplej wody, dodać łyżeczkę cukru. Poczekać chwilę aż urosną, wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoja objętość. Blaszkę polać olejem, posypać gruba solą i wyłożyć ciasto. Na wierzchu można ułożyć oliwki, tymianek i pomidory. Polać oliwą i posolić. Upiec.




poniedziałek, 14 stycznia 2013

pączki z czekoladą

mleko
cukier
drożdże
pół kostki masła
mąka
szczypta soli
2 żółtka


Podgrzać mleko z cukrem. Do drożdży dolać połowę mleka. Do reszty mleka dołożyć pól kostki masła. Mąkę przesiać, dodać sól i 2 żółtka. Wymieszać z mlekiem i drożdżami. Zagnieść ciasto podsypując mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz. Rozwałkować ciasto na 1,5 cm i pokroić. Poczekać aż znowu wyrosną. Smażyć na głębokim oleju. Nadziać i posypać cukrem pudrem.


Nadzienie::

Śmietana kremówka
miód
gorzka czekolada
50 g masła

Zagotować śmietanę z miodem, czekoladę posiekać, dodać masło i zalać śmietaną. Wymieszać. Wstawić do lodowki

bagietka z wołowina po wietnamsku

steki z polędwicy
bagietki
sos sojowy
miód
marchewka
ocet ryżowy
patyczki drewniane
papryczka chili
cukier
sok z cytryny
sos rybny
ogórek
świeża kolendra

Mięso pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym i miodzie. Zostawić na 2 godz. Nadziać na patyczki i smażyć na patelni. Zetrzeć marchewkę i polać octem ryżowym. Zrobić sos z  pokrojonej papryczki, cukru, sosu rybnego i soku z cytryny. Przeciąć bułkę, ułożyć mięso, ogórka, świeżą kolendrę i polać sosem.

hot dogi z chili

bułki
kiełbaski
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka nasion kuminu
chili
mielona wołowina
przecier pomidorowy
sól, pieprz
sos worcester
puszka krojonych pomidorów
suszone oregano
szczypta cukru

Cebule pokroić i dusić na oliwie do miękkości, doprawić czosnkiem, kuminem, chili. Dołożyć mięso, doprawić sola, pieprzem i przecierem pomidorowym. Dodać sos worcester, pomidory, oregano i cukier. Zagotować kiełbaskę, włożyć w bułkę, dołożyć sosu.

Tortille z kurczakiem na ostro

filet z kurczaka
tortille
ziarna kardamonu
suszony imbir
kolendra
cynamon
gałka muszkatołowa
czosnek
natka z kolendry
cytryna
oliwa
sól, pieprz
kapusta pekińska
dymka
ostry sos

Do moździerza wrzucić kardamon, suszony imbir, kolendrę, cynamon, gałkę muszkatołową, czosnek, natka z kolendry, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Utrzeć na pastę i wylać na kurczaka. Pozostawić na 2 godz. Usmażyć na patelni grillowej. Podgrzać tortille na tej samej patelni. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Nadziać placki kurczakiem kapustą, dymką i ostrym sosem.

takos z wołowiną

steki z polędwicy wołowej
2 łyżki pasty miso
łyżka cukru
kilka łyżek wina ryżowego
oliwa
kapusta pekińska
ocet ryżowy
płatki chili
wasabi 1/4 łyżeczki
majonez
tortille




Steki doprawić sola i pieprzem, smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Przygotować marynatę z pasty miso, cukru, wina ryżowego, kilku łyżek oliwy, soli i  pieprzu. Ze steków odciąć tłuszcz i włożyć do marynaty. Kapustę drobno posiekać, doprawić octem ryżowym, chili, wasabi i olejem sojowym. Tortille zrumienić nad palnikiem gazowym i wywinąć na wałku. Mięso pokroić na paski. Tortille posmarować majonezem, nałożyc porcję sałatki i wołowinę.

burgery z sosem BBQ

sos :
cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
brązowy cukier
mielona papryka
ocet jabłkowy
sos worcester
ketchup



Cebulę i czosnek drobno pokroić, wrzucić na rozgrzana patelnię. Doprawić sola i pieprzem. Łyżka brązowego cukru, łyżka mielonej papryki, 2 łyżki octu jabłkowego i zredukować ilość płynu. Dodać sos worcester i ketchup. Gotować 2-3 min.


2 grube plastry wędzonego bekonu
mięso mielone wieprzowe
cebula dymka
mielona papryka
bułki
wędzony cheddar
sałata
pomidor

Bekon drobno pokroić i podsmażyć aż stanie się zloty.Drobno pokroić dymkę i dorzucić na patelnię. Doprawić łyżeczką mielonej papryki. Odsączyć nadmiar tłuszczu. Wymieszać z mięsem mielonym doprawiając sola i pieprzem. Formować kotlety wielkości piłki golfowej, spłaszczyć.  Smażyć z każdej strony po 2-3 min. Pod koniec smażenia na każdym położyć plaster sera.

Na połowie bułki ułożyć pokrojona sałatę, plaster pomidora, burgera, sos BBQ i góra bułki.

zupa z kluskami, chili, imbirem i trawa cytrynową

imbir
trawa cytrynowa
makaron sojowy
cebula
czosnek
chili
pachnące liście limonki
kumin
kolendra
kurkuma
Mleczko kokosowe
sos rybny
bulion z kurczaka

Na rozgrzana oliwę wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Zetrzeć imbir i dodać do patelni. Trawę najpierw stłuc nożem, a potem pokroić na mniejsze kawałki. Dodać liście limonki, kumin, kolendrę i kurkumę. Wlać bulion z kurczaka, sos rybny i mleczko kokosowe. Gotować razem kilka minut. Makaron ugotować, włożyć do miski i zalać zupą. Posypać natka kolendry i chili.

makaron z wieprzowiną

mielona wieprzowina
wino ryżowe
olej sezamowy
sos sojowy
imbir
pieprz syczuański
sos sojowy
pasta chili
ocet ryżowy
ugotowany makaron
dymka
nasiona sezamu

Mięso zamarynować w winie, oliwie i sosie sojowym. Na oliwie usmażyć pokrojony imbir, pieprz syczuański. Dodać mięso i przysmażyć na złoto. Doprawić sosem sojowym, pasta chili i octem ryżowym. Wymieszać z makaronem. Na koniec posypać dymką i sezamem.

zupa z makaronem, jajkiem i dymką

cebula dymka
makaron ryżowy
pasta miso - duża łyżka
świeży imbir
suszone grzyby shitake
sos sojowy
2 pieczarki na osobę
liście szpinaku


Do gorącej wody dodać pastę miso, starty imbir, wcześniej namoczone grzybki. doprawić sosem sojowym. Rozbić jajko i wrzucić do garnka, gotować 2-3 minuty. Do miski wsypać pokrojone pieczarki, przygotowany makaron i szpinak. Nalać zupę, wyłożyć jajko i posypać dymką.

kurczak z makaronem ryżowym

makaron ryżowy
filet z kurczaka
czosnek
brokuł
sól, pieprz
sos sojowy
2 jajka
sok z limonki

Makaron zalać gorącą woda aby zmiękł. Pozostawić na 12-15 min. Pokroić pierś z kurczaka, czosnek, brokuł. Rozgrzać patelnię, najpierw wrzucić kurczaka - doprawić solą i pieprzem, potem czosnek i na końcu brokuł. Doprawić sosem sojowym. Odlać makaron. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wbić roztrzepane jajka, chwilę podsmażyć mieszając, dodać makaron i kurczaka z warzywami. Całość dokładnie wymieszać. Skropić sokiem z limonki

kotlety wieprzowe z papryką

2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
ocet winny czerwony
sól, pieprz, cukier
liście bazylii
2 grube plastry schabu z kością
2 ząbki czosnku
gałązki tymianku
masło


Papryki  i cebulę pokroić w paski. Rozgrzać patelnię i na oliwie podsmażyć  pokrojone warzywa. Doprawić sola, pieprzem i łyżeczką cukru. Gdy całość się zrumieni dodać czerwonego octu winnego, zmniejszyć płomień i dodać 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia. Dusić razem kilka minut. Posiekać bazylię i dodać na patelnię, wymieszać i wyłączyć płomień. Rozgrzać patelnię, schab doprawić pieprzem i solą, brzegi ponacinać. Smażyć w wysokiej temperaturze z obu stron. Wrzucić cały czosnek i gałązki tymianku. Pod koniec smażenia dołożyć kilka plasterków masła i polewać rozpuszczonym tłuszczem kotlety. Odłożyć kotlety aby odpoczęły. Podawać razem z warzywami.

piątek, 11 stycznia 2013

jabłka z kruszonką

4 jabłka
cukier
laska wanilii
pół łyżeczki cynamonu
garść suszonej żurawiny
skorka z cytryny
sok z cytryny

2 jabłka zetrzeć, a resztę pokroić w kostkę - nie obierać. Rozgrzać patelnię, wsypać cukier, cynamon i ziarna z laski wanilii. Przygotować karmel - nie wolno go mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem. Gdy cukier zaczyna ciemnieć dodać tarte jabłka. zmniejszyć gaz i dusić razem aż  jabłka się rozpadną. Potem dodać kostki jabłek, suszoną żurawinę i skórkę oraz sok z cytryny. Wyłączyć gaz.

Kruszonka:


mąką
cukier trzcinowy
masło
szczypta cynamonu
musli

Wszystko wymieszać rękami, na koniec dodać musli. Kruszonkę wyłożyć na wierzch jabłek  Naczynie ponownie podgrzać, poczekać aż boki zawrzą. Wstawić do piekarnika i zapiec górę w temp 220 st C ok 15 min.

pulpety z ciecierzycy i szpinaku z sosem tahini

puszka ciecierzycy
nasiona kuminu
kurkuma
mielona papryka
świeży szpinak
mąka ok 1 łyżki
pasta tahini
jogurt naturalny
sok z cytryny
natka kolendry


Do miksera wrzucić ciecierzycę, kumin, paprykę i kurkumę. Zmiksować na pastę. Zblanszować szpinak na oliwie i dodać do pasty. Dodać mąkę i formować pulpety. Wstawić do lodówki. Smażyć pulpety na złoto i odkładać na papierowy ręcznik. Do sosu wymieszać tahini z jogurtem, sokiem z cytryny i kolendrą.

placek z porem, serem gruyere i jajkami

pory
masło
gotowane ziemniaki
ser gruyere
2 jajka
sól, pieprz


Na rozgrzana patelnię wrzucić pokrojone pory, masło i doprawić. Na tarce zetrzeć ziemniaki i ser, wymieszać z uduszonym porem. Na patelni stopić oliwę i masło. Wyłożyć gotowe ciasto, smażyć aż będzie złociste obróć na drugą stronę za pomocą talerza. Usmażyć 2 sadzone jajka, które położyć na placku.

fasola z serem feta i awokado

fasola z puszki lub suszoną
ser feta
awokado
Cebula
czosnek
chili
kumin
cynamon
natka kolendry


Podsmażyć cebulę do miękkości, dodać czosnek i chili, kumin, cynamon, czarną fasolę i razem dusimy. Podajemy na nachos, na wierzch kładziemy pokrojone awokado, ser feta i natkę kolendry


domowe gnocchi

gotowane lub pieczone ziemniaki
jajko
mąka pszenna
sól, pieprz, tymianek
1 łyżka ricotty
świeży groszek
masło
łyżka startego parmezanu
skorka z cytryny


Ziemniaki przecisnąć przez praskę - inaczej będą grudki. dodać mąkę, jajko, łyżka ricotty.  Wymieszać. Dodać tymianek,sól i pieprz. Dobrze zagnieść, ale nie za  długo. Formować długie cygara, pokroić na małe kawałki, palcem zrobię wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie, wyjąć gdy będą wypływać  Rozgrzać patelnię, wrzucić gnocchi, obsmażyć z każdej strony, dodać pieprz, zielony groszek i na koniec masło do smaku. Podawać ze skórką cytryny i parnezanem

kiełbaski z ryżem

surowa kiełbasa
czerwona cebula
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej papryki
ryż
białe wino
bulion - 2 razy tyle co ryżu
dymka
pomidory - 2 szt
natka z pietruszki


Zdjąć skórę z kiełbasy, cebule pokroić i podsmażyć na łyżce oliwy. Paprykę pokroić, dodać do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem. Zwiększyć gaz i dodać kiełbaski. Szybko zamieszać. Dodać mielona paprykę i ryż. Całość podsmażyć razem ok 2 min. Zalać białym winem i bulionem. Pozostawić na małym gazie 15 min. Pokroić dymkę, natkę i pomidory i dodać do garnka i wyłączyć gaz.


złociste kulki ryżowe

resztki risotto - najlepiej grzybowego
Kulki mozzarelli
mąka
bułka tarta
jajko

Mozzarelle pokroić na mniejsze kawałki. Wziąć risotto i kawałek sera, formować kulki. Obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć na tłuszczu z każdej strony. Podawać z cytryną.

klopsy wieprzowo - krewetkowe w bulionie

obrane surowe krewetki ok 10 dag- posiekane
mięso mielone 0,5 kg
bulion drobiowy
świeży imbir
szczypior
sól, pieprz
2 gwiazdki anyżu
sos ostrygowy
sos sojowy
 siekany czosnek
świeży szpinak
dymka



Mięso mielone wymieszać z krewetkami, imbirem, szczypiorkiem, sola i pieprzem. Formować klopsy i obsmażyć je z każdej strony na patelni. Bulion zagotować dodając anyż, sosy i czosnek. Klopsy wrzucić do bulionu. Gotować ok 10 min. Na koniec dodać szpinak i dymkę.

makrela z czosnkiem i papryką

Makrela
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonej papryki
łyżka oliwy
sól

Z czosnku, papryki, soli i oliwy zrobić pastę rozbijając wszystko w moździerzu. Nałożyć pastę na makrelę i odstawić. Ułożyć na blaszce do pieczenia skórka do góry, posolić i upiec.

Sałatka z ziemniaków:
dymka 3 szt
Młode ziemniaki - ugotować
szafran
oliwa
musztarda dijon
biały ocet winny

Wymieszać składniki sosu. ziemniaki rozdrobnić. Dodać pokrojona dymkę i część sosu. Wymieszać. Upieczona makrelę ułożyć na sałatce i polać reszta sosu


smażone krewetki

To danie bardzo proste i szybkie, jedyny problem to świeże krewetki w pancerzykach. Pozostałe składniki to masło, czosnek, cebula, natka z pietruszki lub bazylii, sól, pieprz i sok z cytryny. Można dodać sosu tabasco, lub wina białego wytrawnego.

Przygotowanie wygląda tak:

Krewetki opłukać i oczyścić, czasami są już gotowe do spożycia. Można to poznać po nacięciu wzdłuż grzbietu. Jeśli go nie ma należy każda krewetkę naciąć wzdłuż grzbietu i wyjąć czarna żyłkę - to przewód pokarmowy krewetki - raczej nie chcemy tego jeść. Nie jest to trujące, ale zawiera...produkty przemiany materii, czyli to co zostało z tego co żywa krewetka zjadła...Mam nadzieję, że to przekona was do zabawy w oczyszczanie krewetki. Jeśli nie to nic się nie stanie jak zjecie taka cała krewetkę.

Cebule i czosnek wrzucić na rozgrzane masło. Dodać krewetki, smażyć po kilka minut z każdej strony - maja zmienić kolor. Dodać pozostałe składniki. Całość wyłożyć na talerz i jeść rękami. Obsługa takiej krewetki jest taka: najpierw oderwać głowę, a potem pancerzyk rozpoławiając go od strony odnóży. Na koniec oderwać ogon i nóżki. Obtoczyć w sosie i jeść. Pyszne i szybkie.

szybkie faworki- chrust

5 szklanek mąki
5 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania



Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, porządnie zagnieść, podsypywać mąka gdy będzie się bardzo lepić. Schłodzić ciasto ok 1 godz. Następnie podzielić na pół, jedna część rozwałkować, a druga dalej chłodzić. Rozwałkowane ciasto - ok 2-3 mm pokroić na 3 cm szerokości paski, potem podzielić na 10 cm kawałki. W każdym wyciąć otwór i wywinąć przez niego jeden koniec. Faworki smażyć na głębokim tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Radzę zrobić większą ilość :)



























wtorek, 1 stycznia 2013

Pieczone pierożki z mozzarella i oliwkami

Ciasto:

250 g chudego twarogu
500 g mąki
8 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
łyżeczka soli
2 jajka

Farsz:
Mozzarella 2 kulki
oliwki
czerwona papryka
czerwona cebula
bazylia
pieprz


Twaróg, jajko i mleko rozdrobnić mikserem na jednolita masę, dodać proszek do pieczenia, sól i stopione masło, stopniowo dodawać mąkę. Ciasto odstawić na 30 min w chłodne miejsce.
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć chwile na patelni. Pozostałe składniki drobno pokroić i wymieszać razem.
Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty, na środku położyć łyżeczkę farszu, brzegi zlepić tworząc trójkąt. Krawędzie docisnąć widelcem. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać wykałaczką. Piec ok 20 min w 180 st C