poniedziałek, 27 maja 2013

puszyste racuchy z jagodami, ricotta i jogurtem

125 g maki
łyżeczka proszku do pieczenia
sól, cukier
2 jajka
mleko
125 g ricotta
100 g świeżych jagód


Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i łyżeczkę cukru wsypać do miski. Zrobić dołek i dodać 2 żółtka. Wymieszać i stopniowo dolewać mleko. Dodać ricottę i jagody. Delikatnie wymieszać. Ubić białka na sztywno i delikatnie ubić z ciastem aby było puszyste. Na rozgrzaną patelnię dodać masło i smażyć placki. Przed podaniem polać jogurtem greckim, miodem i posypać jagodami.
 Jagody były mrożone, ale też wyszły. Są bardzo lekkie i puszyste. Przypominają jagodzianki

sobota, 25 maja 2013

jajka po afrykańsku

cebula
czerwona i zielona papryka
5 pomidorów
czosnek
papryczka chili
kumin
4 jajka
dymka
natka kolendry


Cebulę i papryki pokroić i smażyć razem na patelni. Czosnek i papryczkę chili drobno pokroić i dodać na patelnię. Pomidory pokroić i wrzucić na patelnię wraz z kuminem. Całość smażyć razem kilka min. Warzywa rozgarnąć na patelni aby stworzyć 4 okrągłe dziury na jajka. Wbić jajka, usmażyć jak sadzone. Posypać dymka i posiekaną kolendrą.

piątek, 24 maja 2013

garnek rzymski

        Ostatnio dostałam garnek rzymski - 2,5 l nieszkliwiony. Użyłam go kilka razy i jestem zachwycona. Na pierwszy ogień zrobiłam coś w rodzaju zapiekanki. Szybki przegląd lodówki i w garnku pokrojone w kostkę znalazły się: ziemniaki, marchewka, cebulka dymka, pierś z kurczaka, jabłko, czosnek. Wszystko posypałam sola, pieprzem i majerankiem. Wstawiłam do zimnego piekarnika na 2 godziny...Wyszło pyszne.
       Potem w garnku przygotowałam ryż do obiadu. 1 szkl wypłukanego ryżu i 2 szkl wody. Po godzinie w piekarniku stwierdziłam, że tak puszystego ryżu nie jadłam nigdy w życiu.
        Po tych próbach przyszedł czas na chleb. 3/4 szkl zakwasu wymieszałam z 1 szkl maki żytniej pełnoziarnistej i 0,5 szkl wody. Zostawiłam na ok 20 godzin. Potem dodałam jeszcze pół szkl maki żytniej i 1,5 szkl maki pszennej, czubata łyżeczkę soli i ok 150 ml wody. Wszystko posypałam garścią mieszanki nasion i maszyna wyrobiła gładkie ciasto. Proporcje są zupełnie orientacyjne. Nigdy nie trzymam się ścisłych wartości przy chlebie, bo to zależy od jakości maki, jej wilgotności, temp w pomieszczeniu i pewnie wielu innych rzeczy..... Takie ciasto rosło 3 godz. Garnek namoczyłam pół godziny, potem nasmarowałam masłem i wysypałam otrębami. Uformowałam bochenek i włożyłam do garnka, przykryłam i zostawiłam jeszcze na godzinę. Potem już tylko wstawiłam do piekarnika. Po ok 40 min zdjęłam pokrywę aby skórka się przyrumieniła. I tak oto powstał najlepszy chleb jaki w życiu zrobiłam.



niedziela, 5 maja 2013

sałatka w arbuzie

1 mały arbuz
feta
oliwki
sałata lodowa
pieprz
bazylia


Arbuza przekroić na pół, wydrążyć jedna połówkę. Miąższ pokroić w kostkę.Ser także w kostkę. Oliwki w plasterki. Bazylie posiekać drobno, a sałatę podrzeć na mniejsze części. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem.




ryz z jabłkami z bezą

1 szkl ryzu
1,5 szkl mleka
tarty cynamon
cukier lub stewia
jabłka - mogą być świeże lub tarte ze słoika. Ja użyłam słoik tartych i mały słoiczek dżemu z cukinii ( przepis tutaj http://ekologicznakuchnia.blogspot.com/2012/09/cukinia-w-soiki.html)
4 białka
szczypta soli


Ryż dokładnie wypłukać i ugotować na mleku z dodatkiem soli i cukru. Jabłka jeśli są świeże zetrzeć na tarce i podsmażyć z cukrem i cynamonem.Do takich ze stoika dodać cynamon. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i warstwami układać ryz i jabłka. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru.  Masę białczaną wyłożyć na ryż. Całość piec ok 30 min w 180 st C i godz w 120 st C