sobota, 29 czerwca 2013

śmietankowy serniczek truskawkowy

300 g serka homogenizowanego waniliowego
500 ml śmietanki 30%
3 galaretki truskawkowe
łyżka żelatyny
1 kg truskawek


2 galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. 1 galaretkę i żelatynę rozpuścić w 150 ml wody. 400 g truskawek zmiksować i dodać do galaretki z żelatyną. Gdy mus zacznie gęstnieć ubić śmietanę na sztywno dodać mus i serki. Całość wylać do formy wyłożonej folią spożywczą. Pozostałe truskawki ułożyć na masie i zalać tężejącymi galaretkami.

dżem agrestowo-truskawkowy

1 kg agrestu najlepiej różowego
2 kg truskawek
1 kg cukru
łyżka soku z cytryny
2 op cukru waniliowego











Owoce umyć i odszypułkować. Agrest wsypać do dużego rondla, podlać wodą i przykryć. Gotować ok 15 min najlepiej na płytce aby się nie przypaliło. Po tym czasie potraktować agrest tłuczkiem do ziemniaków (ma to wyglądać jak na zdjęciu nr 1) i dodać truskawki (zdjęcie nr 2) Gotować razem odkryte aż truskawki zaczną się rozpadać (zdjęcie nr 3) Dodać cukier i gotować aż się rozpuści. Teraz można zrobić próbę gęstości. Ja do tego celu wkładam na kilka minut talerzyk do zamrażarki żeby się dobrze schłodził. A potem na taki zimny talerzyk kładę porcję dżemu. Gdy przestygnie i nie spływa z talerzyka, to znaczy że gęstość jest odpowiednia. Gdyby bardzo płynął należy dodać sok z cytryny. Gorący dżem przekładać do słoiczków i od razu zamykać. Postawić do góry dnem aż do przestygnięcia.
zdjęcie nr 1

zdjęcie nr 2

zdjęcie nr 3

próba z talerzykiem

środa, 19 czerwca 2013

gazpacho z pomarańczą

4 kromki jasnego chleba
6 dużych dojrzałych pomidorów
2 papryki
1 cukinia
2 cebulki
3 ząbki czosnku
1/4 szkl oliwy
2 łyżki octu winnego
sos tabasco
sól, pieprz
1/2 szkl soku z pomarańczy
natka z pietruszki
bazylia

Z chleba odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Miąższ chleba rozdrobnić i zalać oliwą, octem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. pozostawić na pół godziny. Pozostałe warzywa umyć i niezbyt starannie pokroić. Nie obierać ze skóry poza cebulą. Przecież w skórce jest najwięcej witamin i błonnika. Dodać pozostałe składniki poza skórka z chleba. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Zupę dosmakować i schłodzić. Pozostałe skórki z chleba przyrumienić na patelni na złoto i posypać nimi zupę na talerzu. Wspaniałe na upalne dni - alternatywa dla chłodnika z botwiny, której osobiście nie znoszę :)

wtorek, 18 czerwca 2013

Klopsiki w cieście

Mięso mielone 200 g
1 cebula
sól, pieprz
1 małe jajko
bułka tarta 3 łyżki

350 ml mleka
250 g mąki
4 jajka
sól


Cebulkę drobno pokroić, dodać do mięsa wraz z bułka tartą, jajkiem i przyprawami. Wyrobić farsz i lepić male kulki. Szybko obsmażyć na patelni z każdej strony. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jajka ubić mikserem z solą. Dodawać stopniowo mąkę i mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Zalać nim klopsiki i piec w piekarniku ok 40 min.












ciasto z truskawkami

biszkopt z 7 jajek na dużej prostokątnej blaszce
ok  1 kg drobnych truskawek
500 ml śmietany 30%
3 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1,2 l wody. Truskawki ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącą galaretką. Śmietanę ubić i wyłożyć na galaretkę....Proste, szybkie i zawsze smaczne. Zawsze robię takie w domu kilka razy w sezonie truskawkowym.

sałatka z truskawkami i serem pleśniowym

sałatka zielona pół główki
duża garść szpinaku
100 g sera pleśniowego
kilka oliwek
10-12  większych truskawek
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
łyżka octu balsamicznego
łyżka płatków migdałowych


Sałatę umyć i podrzeć na mniejsze kawałki, szpinak umyć i wymieszać z sałatą. Truskawki i oliwki pokroić na plastry, ser w kostkę. Wszystko wymieszać z sałatą. Z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotować sos. Polać nim sałatkę i posypać migdałami.

piątek, 7 czerwca 2013

sushi z truskawkami i innymi owocami

O tym, że sushi z owocami i rybą smakuje bardzo dobrze przekonałam się nie raz. Często robię sushi z melonem czy pomarańczą. Tym razem wypróbowałam truskawek. Zrobiłam kilka połączeń:

1. truskawka, łosoś,sałata, szczypior, sezam po wierzchu
2. Truskawka, krewetka w cieście, ogórek, serek
3. Truskawka,dorsz,serek, szczypior, sezam po wierzchu

Wszystkie były super, dla mnie faworytami były te ze szczypiorem.

Belona pieczona z warzywami

1 ryba na osobę
cytryna
świeże liście mięty
papryka
cebula
pieczarki
marchewka
sól, pieprz
2 ząbki czosnku



Ryby umyć, nie trzeba skrobać, bo nie mają łusek. Do brzucha napchać mięty i cytryny i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i ułożyć obok ryb. Całość posolić i popieprzyć. Przykryć szczelnie i piec ok 40 min. Potem odkryć i piec jeszcze 10 min. Czas pieczenia na 4 ryby.

Ryżowe kulki z mięsem mielonym

To przepis bardzo dietetyczny. Jeśli użyć brązowego ryżu zdrowiej już się nie da. Ponieważ moi domownicy nie zjedliby ciemnego ryżu, u mnie była wersja z białym.

Szklanka ryżu surowego
500 g mielonego mięsa drobiowego najlepiej z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
duży pęczek koperku
cebulka dymka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 jajka


Warzywa zmielić w malakserze lub zetrzeć na tarce. Koperek drobno posiekać. Ryż wypłukać i ugotować w 2 szkl wody. Gdy ryż przestygnie wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładka masę. Formować duże kule i układać je w naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim. Wlać niewielką ilość wody na dno i piec w piekarniku ok 1 godz. Podawać z sosem koperkowym na jogurcie.





kurczak po Indyjsku wg Pascala

Spodobał mi się przepis Pascala na kurczaka, którego robił w Indiach. Postanowiłam zrobić coś podobnego w domu.
Przepis znalazłam tutaj http://smakujswiat.tvn.pl/informacje/kurczak-po-indyjsku,80834,1.html


1 większa cebula
2-3 cukinie
800 g piersi z kurczaka
puszka pomidorów
puszka mleczka kokosowego
 3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka chili
sól
4 ząbki czosnku
woda


Cebule pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Smażyć chwilę razem. Dodać pokrojonego w paski kurczaka. Gdy kurczak lekko się podzłoci dodać wszystkie przyprawy i cukinię pokrojoną w plasterki. Dodać mleczko kokosowe i pomidory. Dolać wody do odpowiedniej gęstości. Dusić razem ok 30 min. Podawać np z ryżem.

czwartek, 6 czerwca 2013

polędwiczka wieprzowa w sosie borówkowym

1 mała polędwiczka na osobę
150 g mrożonej lub świeżej borówki czerwonej. Może być też taka ze słoiczka
1 średnia cebula
sól, pieprz
klarowane masło

Polędwiczki umyć osuszyć doprawić sola i pieprzem. Obsmażyć szybko na maśle z każdej strony na złoto. Pod koniec dodać cebulę, chwilę zeszklić i dodać borówkę. Całość przykryć i dusić razem ok 20-30 min. Im większe polędwiczki tym dłużej. Wyjąć mięso, a sos odparować i doprawić do smaku.

rolada szpinakowa z łososiem

200 g łososia wędzonego
200 g chudego twarogu
1 łyżeczka chrzanu
500 g szpinaku
6 ząbków czosnku
4 jajka
sól, pieprz


Szpinak umyć i przysmażyć aż zwiędnie. Odcisnąć wodę na sicie. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do szpinaku i wszystko razem zmiksować z solą i pieprzem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z musem szpinakowym. Dużą blaszkę (taką na szerokość piekarnika) wyłożyć papierem i rozsmarować na niej masę. Piec w 180 st C ok 20 min.
Twarożek wymieszać z chrzanem. Chrzan można zastąpić czosnkiem, cebulką, pieczarkami lub po prostu pominąć. Gdy ciasto szpinakowe się upiecze i przestygnie rozsmarować na nim twarożek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć roladę. Schłodzić ok 2 godz przed krojeniem. Super smakuje z sosem koperkowym .

środa, 5 czerwca 2013

szybki torcik czekoladowo-truskawkowy

Nie chwaląc się torty to moja specjalność. z okazji urodzin brata zrobiłam mu taki szybki torcik

Upiec biszkopt z 7 jajek. 1 łyżkę mąki zastąpić czubatą łyżką kakao.

Masa:
500 ml śmietany kremówki
truskawki świeże lub mrożone
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka owocowa dowolna
1 serek homogenizowany 150 g
2 kiwi
4 połówki brzoskwiń



truskawki zmiksować lekko dosładzając. Galaretkę truskawkową rozpuścić w minimalnej ilości wody. Druga galaretkę rozrobić jak na opakowaniu. Żelatynę rozpuścić także w minimalnej ilości wody. Do galaretki truskawkowej dodać mus truskawkowy i 3/4 żelatyny. Gdy masa będzie już krzepnąca zacząć ubijać śmietanę. Gdy będzie sztywna odłożyć 3 czubate łyżki a do reszty dodać miks truskawkowy. Całość delikatnie wymieszać.
 Do pozostałej śmietany dodać serek i rozpuszczoną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać z pozostałą żelatyną.

W czasie czy galaretki krzepną trzeba zająć się biszkoptem. Należy przekroić go na 3 i nasączyć np syropem z puszki brzoskwiń zmieszanym ze spirytusem. Trzeba przygotować ok 1 szkl ponczu.

 Teraz pozostaje już tylko złożenie całości. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy truskawkowej, przykryć drugim, wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć blatem i wyłożyć resztę masy truskawkowej. Trzeba zostawić sobie trochę masy na boki.

Teraz już tylko kosmetyka czyli przyozdobienie. Ponieważ to był tort nie na przyjęcie tylko tak po prostu nie bawiłam się w żadne cuda. Kiwi obrać, pokroić w plasterki i zlać wrzątkiem. Brzoskwinie pokroić w plasterki. Owoce ułożyć na torcie i zalać krzepnącą galaretką.



sobota, 1 czerwca 2013

domowy twarożek z mleka i jajek

2 litry mleka
0,5 gęstej śmietany
5 jajek

Gdy mamy nadmiar wiejskiego mleka i śmietany warto zrobić twarożek. Mleko zagotować, a jajka wymieszać ze śmietaną i dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż oddzieli się serwatka a ser zbierze się w duże grudy. Wyłączyć gaz i zostawić do przestygnięcia. Zimne wylać na sitko wyłożone lnianą ściereczką. Gdy ścieknie przykryć talerzykiem i obciążyć. Zostawić na noc. Rano wyłożyć na talerzyk i gotowe. Oczywiście taki twarożek można dowolnie przyprawić, posolić, dodać wanilii, kminku lub innych ziół. Wszystko to należy dodać do mleka.

chleb z przecierem pomidorowym

Mały słoiczek przecieru pomidorowego ok 150 ml najlepiej domowy http://ekologicznakuchnia.blogspot.com/2012/09/domowy-koncentrat-i-ketchup.html taki z bazylią będzie idealny
2 dag drożdży
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej białej lub więcej
250 ml wody
2 łyżeczki wody
łyżeczka cukru


Zagnieść ciasto, na koniec dodać pomidory. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godz. Uformować bochenek. Pozostawić znowu do wyrośnięcia na ok 40 min. Piec najlepiej z parą lub w garnku rzymskim. U mnie dalej trwa fascynacja garnkiem rzymskim :)


tarta ze szpinakiem

Ponieważ mamy sezon na świeży szpinak staram się używać go jak najczęściej, bo to bardzo zdrowa zieleninka. Dzisiaj tarta ze szpinakiem


Pół kilo szpinaku
6 ząbków czosnku
opcjonalnie szynka dojrzewająca lub boczek
100 g pieczarek
2 jajka
100 ml śmietany
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
sól, pieprz
koperek
cebula


Zagnieść ciasto z mąki, żółtka, masła i szczypty soli. Schłodzić ok godziny. Szpinak umyć i przysmażyć aby puścił wodę. Wyłożyć na sito aby ściekł. Cebulę, pieczarki i czosnek pokroić i razem smażyć na patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wylepić formę. Schłodzić 20 min. Piec ok 30 min. Potem wyłożyć farsz i piec jeszcze 20 min. Można posypać żółtym serem.