niedziela, 12 stycznia 2014

tort czekoladowo- cynamonowy

Spodobał mi się przepis z Kuchni Lidla na ciasto Gwiazdki Czar. Zrobiłam jednak inne placki, a masy są takie same (prawie)

Upiec okrągły biszkopt z 3 jajek. 1 łyżkę mąki zastąpić kakao. Po przestudzeniu przekroić na pół i nasączyć ponczem


Wiśnie w żelu

200 g wiśni z kompotu (lub fermentowanych)
150 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g cukru
1 płaska łyżeczka żelatyny (ok. 6 g + 20 ml wody)
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 50 ml wody
szczypta cynamonu


Mus cynamonowy

4 żółtka
40 g cukru
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej
 500 ml śmietanki 30%
1 płaska łyżeczka żelatyny (+ 20 ml wody)
2 łyżeczki cynamonu

Poncz do nasączenia

30 ml wody
30 ml czerwonego wina
50 g cukru
Całość razem zagotowujemy i studzimy. Zrobiłam podwójną porcję.




Wiśnie zagotowujemy z winem i cukrem. Żelatynę namaczamy w wodzie. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę i dodajemy do gotujących się wiśni (gotujemy kisiel). Do gotujacego się kisielu dodajemy namoczoną żelatynę i cynamon.

Żółtka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z ubitymi żółtkami i cynamonem. Żelatynę namaczamy w wodzie, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do pozostałych składników. Śmietankę ubijamy. Gdy masa czekoladowa osiągnie temperaturę około 40°C, łączymy ją z ubitą śmietanką. Na pierwszą połówkę biszkoptu wyłożyć ciepłe wiśnie, przykryć drugą częścią ciasta i wyłożyć mus. Udekorować kakao. To ciasto wszystkim bardzo smakowało. Zamiast wiśni z kompotu użyłam wiśni fermentowanych, co podkreśliło winny smak całości.









poniedziałek, 6 stycznia 2014

suzukatia czyli ciąg dalszy wariacji grecko- cypryjskich




Klopsiki:
3 ząbki czosnku, przecisnąć przez praske,
2 kromki czerstwego chleba najlepiej takiego żytniego na zakwasie namoczyc w 0,5 szkl czerwonego wytrawnego wina.
1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowe
2 jajka
Kmin rzymski, kminek, pieprz, sól



Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić masę i formować małe klopsiki okrągłe. Następnie schłodzić je w lodówce.

W tym czasie zrobić sos:

 spory słoik przecieru pomidorowego i 2-3 duże świeże pomidory a zimą daję 2 puszki pomidorków w zalewie.
3 ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę
0,5 szkl wina czerwonego wytrawnego
Sól, kmin, kminek, 2 liście laurowe, cukier

Wszystkie składniki wrzucić do rondla, dusić aż pomidory się rozpadną, doprawić do smaku. Sos będzie dość ostry w smaku i musi być mocno czosnkowy. Klopsiki smażyć na dużym ogniu i wrzucać do sosu.


Podawać z ryżem




niedziela, 5 stycznia 2014

rolada krucho-drożdżowa z jabłkiem i żurawiną

Farsz:

3-4 jabłka
garść suszonej żurawiny
2 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu


Jabłka oczyścić z nasion, nie obierać, pokroić w kostkę. Dodać resztę składników i wymieszać


Ciasto:
3 żółtka
2 jajka
4 szkl mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 dag drożdży
250 g zimnego masła


Z drożdży, cukru i śmietany zrobić zaczyn i poczekać aż wyrośnie. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Podzielić na  pół. Każda rozwałkować na prostokąt, wyłożyć połowę farszu i zwinąć. Wierzch posmarować białkiem. Piec w 180 st C ok 40 min. 





sobota, 4 stycznia 2014

pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

namoczone grzyby

Farsz:
2 duże garście suszonych grzybów ok 15 -20 dag
1 kg kapusty kiszonej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 duża cebula

Ciasto:
mąką ok 0,5 kg, ciepła woda, łyżka oleju, sól


Grzyby namoczyć na noc. Rano odcedzić, płyn zachować. Kapustę zalać wywarem grzybowym i uzupełnić wodą aby zakryło kapustę. Zagotować i odcedzić. Cebulę grubo pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki farszu przemielić w maszynce do mielenia. Doprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto na pierogi, zostawić aby odpoczęło ok pół godz. Lepić pierogi, gotować w słonym wrzątku. 



obgotowana kapusta
gotowy farsz