niedziela, 27 lipca 2014

faszerowana cukinia

4 sztuki cukinii
400 g filetu z indyka
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
ser feta 200 g


Cukinie umyć, obciąć końce i wydrążyć środek zostawiając ok 1 cm miąższu przy skórce. Cebulę i indyka podsmażyć na patelni, gdy mięso będzie złote dodać paprykę i miąższ z cukinii. Całość dusić aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem oraz dodać kostki sera. Farszem napełniać


wydrążone cukinie. piec 30 min w 180 st C z termoobiegiem.

bułki pełnoziarniste ze szpinakiem i włoskim serem

Ciasto:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drożdży
ok 2 szkl wody
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy


Ciasto zagnieść i zostawić do wyrośnięcia


Farsz:

80 dag szpinaku
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
ser podpuszczkowy dojrzewający solankowy- był ostatnio dostępny w Lidlu wraz z produktami włoskimi. Można go zastąpić fetą lub innym solankowym serem białym



Szpinak przebrać, umyć i wrzucić do dużego garnka - będzie go cały worek :). Gdy będzie go już mało dodać czosnek, sól i pieprz. Gdy cały płyn odparuje zdjąć garnek z gazu i dodać pokrojony ser.
Ciasto podzielić na ok 15 części. Każdą rozwałkować, ułożyć farsz i zlepić.
Piec ok 20 min w 200 st C z parą



tureckie pide


Ciasto:

700 g maki pszennej
2 szkl wody
40 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru


Zagnieść ciasto, dodać mąki jeśli jest taka potrzeba i zostawić na kilka godzin.


Farsz:
250 g szpinaku
250 g pieczarek
2 cebule
200 g fety
4 ząbki czosnku
pęczek natki z pietruszki



szpinak umyć i dusić aż odparuje woda. Wtedy dodać cebulę i pieczarki. Gdy całość odpasuje dodać czosnek i pietruszkę. Doprawić sola i pieprzem. Po wyłączeniu płomienia dodać kostki fety.

Ciasto podzielić na 8 części. Każda rozwałkować na okrągły placek. Na środki położyć 2 łyżki farszu a boki zlepić tak aby postała łódka jak na zdjęciu. Piec 15 min w 200 st C




kawowe ciasto jogurtowe z wiśniami

 3 duże jogurty greckie
3 łyżki żelatyny
0,7 l likieru kawowego
0,5 kg wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe


Żelatynę namoczyć i podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia. Galaretki rozpuścić w 2,5 szkl wody. Jogurt wymieszać z likierem kawowym i ewentualnie dosłodzić - u mnie nie było takiej potrzeby. Masę połączyć z żelatyną i wylać do formy. Gdy ta będzie już tężeć wyłożyć wiśnie, niektóre można wcisnąć z masę. Wylać galaretkę. Trzymać w lodówce min 12 godz przed jedzeniem...U mnie postało jedynie 2 godz dlatego jeszcze lekko płynęło.