sobota, 9 sierpnia 2014

tarta z brzoskwiniami


Ciasto kruche:
125 g masła
250 g mąki
3 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia


Masa:
2 budynie waniliowe
3/4  szkl cukru
150 ml śmietanki 30 %
1 szkl mleka
Wszystkie składniki wymieszać

4 brzoskwinie pokrojone w plasterki



Ciasto zagnieść i schłodzić 2 godz. Rozwałkować, wyłożyć do formy , przykryć papierem i wysypać grochem. Piec ok 20 min. Zdjąć obciążenie wyłożyć owoce i wylać masę. Piec ok 20 min.









roladki z kurczaka z kurkami w sosie piertuszkowym

4 pojedyncze pierwsi z kurczaka
pęczek pietruszki
150 ml śmietanki 30 % proc
200 ml bulionu
400 g kurek
200 g szynki
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki mąki

Każdą pierś przekroić na 2 kotlety i rozbić młotkiem. Cebulę pokroić i wrzucić na patelnię, dodać kurki i smażyć. Gdy woda odparuje dodać szynkę i doprawić solą i pieprzem. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem, układać farsz i zwinąć z roladkę. Obtoczyć w mące i smażyć. Pietruszkę dokładnie zmiksować. Wrzucić do większego garnka, dodać śmietankę i bulion. Zagotować razem, doprawić do smaku. Wrzucać do sosu roladki. Gotować razem 15 min.


fasolka szparagowa po bretońsku

1,5 kg fasolki szparagowej (najlepiej różne kolory)
0,5 kg kiełbasy
0,5 kg szynki
2 puszki pomidorów krojonych
2 cebule
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz



Fasolę umyć, odciąć końce i ugotować - ma być chrupka. Wędliny i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Fasolę pokroić na pół, wrzucić do garnka i zalać pomidorami. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i sól do smaku. Dodać przysmażona cebulę i wędliny.   Doprawić całość.