niedziela, 12 października 2014

serowa rolada z kurczakiem

Ciasto serowe:


350 g sera żółtego
3 jajka
200 g gęstego jogurtu

Ser zetrzeć i wymieszać zresztą składników. Rozsmarować na blaszce z piekarnika (kwadratowej) wyłożonej papierem
Piec ok 40 min w 170 st C


nadzienie:


30 dag pieczarek
1 jajko
cebula
sól, pieprz
2 podwójne piersi z kurczaka
ulubione przyprawy do kurczaka - u mnie chili,pieprz, sól i czosnek


Cebule i pieczarki drobno pokroić, przesmażyć razem do odparowania wody, doprawić do smaku i gdy przestygnie wbić jajko.  Piersi z kurczaka podzielić jak na kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić.

Na upieczone ciasto ułożyć kurczaka -jedna równą warstwą, zostawić ok 10 cm ciasta bez kurczaka. Na drugim końcu ciasta ułożyć pieczarki - nie rozprowadzać ich po całym cieście, tylko wyłożyć wałek ok 5 cm szerokości. Całość zwinąć w dość ciasny rulon. Zawinąć w papier do pieczenia i piec ok godzinę w 180 st C. Poczekać aż wystygnie i dopiero zdjąć papier i kroić na plastry.

Bardzo efektowna przystawka i bardzo smaczna.



chleb rwany z chili, mozzarella i czosnkiem



3 szklanki mąki
20 g  drożdży
szklanka mleka
60 g masła
1  jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

1 kulka mozzarelli
1 papryczka chili
3-4 ząbki czosnku


Paprykę pokroić na plasterki, ziarnka można zostawić lub nie - zależy od poziomy ostrości jaką chcemy uzyskać. Czosnek i ser tez pokroić w plasterki. Z pozostałych składników wyrobić ciasto i zagnieść je najlepiej metodą Bertineta. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto, rozłożyć dodatki, pociąć na paski,złożyć na jeden stosik, pociąć na kwadraty i układać w keksówce na sztorc. Piec ok 40 in w 180 st C
rozwałkować i ułożyć dodatki

pociąć na paski

ułożyć na stosik

pociąć na kwadraty

ułożyć w keksówce


gotowe :)

schab dojrzewający

ok 1 kg ładnego chudego schabu
szklanka cukru
szklanka soli
mieszanka przypraw ( u mnie majeranek, papryka, czosnek)

1. Schab oczyścić z tłuszczu i błon, natrzeć i zasypać cukrem, schować do lodówki na dobę.
2. Mięso wypłukać z cukru i natrzeć i zasypać solą. Wstawić do lodówki na dobę
3. Schab opłukać i natrzeć przyprawami i włożyć do lodówki na dobę
4. Wyjąć mięso i włożyć do materiałowego rękawa lub czystej pończochy. Powiesić w ciepłym miejscu na ok 4 dni. Musi być z zewnątrz twardy, a w  środku miękki.




prawdziwe drożdżowe ciasto ze śliwkami i metoda Bertineta

Teraz jesienią śliwki są najlepsze do takiego tradycyjnego ciasta. Są już takie lekko pomarszczone i bardzo słodkie.

Przepis mam standardowy, ale zrobiłam go metodą Bertineta . Bo maszynę nie zawsze mam ze sobą :)

Metoda jest rewelacyjna...Nigdy tak mi ciasto nie wyrosło jak tym razem.


Dla pewności podaję przepis na ciasto:

3 jajka
600 g mąki pszennej
20 g drożdży
70 ml mleka
170 g masła
3/4 szkl cukru
szczypta soli


Ja masło rozpuszczam.