poniedziałek, 29 grudnia 2014

tort makowy




ciasto makowe:

450 g maku
350 g cukru
kostka masła
10 jajek
3 łyżki miodu płynnego
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

500 ml ajerkoniaku
500 ml mleka
5 żółtek
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
500 g mascarpone
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżeczki żelatyny

Ciasto:

Mak namoczyć na noc, 2 razy sparzyć wrzątkiem i 2 razy zmielić na maszynce.Rozłożyć na tacy aby przesechł. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać płynny miód i żółtka. Ucierać mikserem ok 10 min. Dodawać porcjami mak. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem  dużej tortownicy. Piec min 1,5 godz w 170 st C. Sprawdzić patyczkiem - gdy środek będzie suchy ciasto jest gotowe.

Masa:

Żółtka utrzeć z cukrem, gdy się rozpuści dodać budynie. Mleko zagotować. Zdjąć z ognia i dolać ajerkoniak i masę jajeczną. Całość zagotować intensywnie mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i przestudzić. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody i rozpuścić.
Mascarpone ubić mikserem i dodawać porcjami zimną masę budyniową.Powoli wlać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą.
Ciasto makowe przekroić na 3 części. Przełożyć masą i schłodzić kilka godzić. Ozdobić - mnie puste rurki i kandyzowana pomarańcza.


Tort pracochłonny...ale warto :)






makowiec świąteczny

Ciasto drożdżowe standardowe czyli:
500 g mąki
20 g drożdży
3/4 szkl cukru
70 ml mleka
170 g masła
3 jajka
Masło rozpuścić, ze wszystkich składników zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. 

Masa makowa

30 dag maku
15 dag cukru pudru
1 łyżka miodu
bakalie
olejek migdałowy
łyżka śmietany
2 łyżki oleju
4 białka

Mak zlać wrzątkiem 2 razy, potem zmielić na najdrobniejszym sitku w maszynce do mielenia, także 2 razy. Dodać cukier, miód i utrzeć razem. Dodać pozostałe składniki oprócz białek i bakalii. Dodać do smaku cukru. Białka ubić i dodać do masy razem z bakaliami delikatnie mieszając. 

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Polecam podzielić je na 2 części. Ja zrobiłam jeden kawałek i wyszedł ogromny makowiec, który ledwie mieścił się w brytfannie. Na cieście rozsmarować mak i zwinąć w rulon zaczynając od krótszego boku. Położyć na blaszce końcem o dołu, aby się nie rozszedł podczas pieczenia. Pozostawić o wyrośnięcia. Posmarować białkiem i piec ok 40 min. 







niedziela, 7 grudnia 2014

Dyniowy sernik

Spód:
100 g ciasteczek owsianych
100 g orzechów
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady




masa serowa:

2 szklanki musu z dyni (dynię upiec i zmiksować)
500 g mascarpone
750 g tłustego twarogu - dobrze zmielonego
7 jajek
2 budynie waniliowe
 cynamon
 imbir






skórka otarta z  pomarańcza
1 1/2 szkl cukru
3 łyżki dżemu śliwkowego


Wszystkie składniki spodu dokładnie zmiksować i wysypać na blaszkę, wylepić dokładnie dno i schłodzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Dodać dynię,skórkę z pomarańcza, szczyptę cynamonu i imbiru oraz budynie. Wszystkie dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wylać na przygotowany wcześniej spód. Dżem doprawić imbirem i cynamonem i zmiksować. Wylać wąskimi paskami na sernik i widelcem lekko rozprowadzić tworząc wzory. Piec 2 godziny z parą



Pomarańczowo- czekoladowe kruche ciasteczka

200 g masła
200 g cukru
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 pomarańcza
2 jajka
4 szkl mąki
100 g gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia


Skórkę kandyzowaną i surową dobrze zblendować, dodać czekoladę i ponownie zmiksować, dodać masło i miksujemy. Z pomarańczy wycisnąć sok dodać do zmiksowanych składników wraz z resztą produktów i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić przez noc. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki ok 1 cm średnicy i zrolować na rogaliki. Piec ok 10 min w 180 st C





dyniowe bułki

150 g purre z dyni
200 ml wody
20 g drożdży
500 g mąki
3  łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oleju
łyżeczka soli


Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość podzielić na pół. Każdą część rozwałkować, zwinąć w rulon i pokroić na kwadraty. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w 200 st C ok 20 min