niedziela, 19 kwietnia 2015

zupa krem z topinambura

600 g topinambura
2 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
cebula
4 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
curry
kilka łyżek uprażonego sezamu
Liść laurowy, ziele angielskie



Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę - cebulę i czosnek w drobną kostkę.Marchewkę, selera i pietruszkę wrzucić do garnka i zalać ok 2 litrami wody. dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę,rozmaryn i zeszklić. Dodać topinambur i smażyć około 10 min. Wyjąć rozmaryn i dodać czosnek smażyć jeszcze ok 2 min. Zawartość patelni dodać do garnka z bulionem i gotować razem aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i curry. Całość zmiksować i ponownie zagotować. Podawać posypane sezamem.

Tarta z wędzonym kurczakiem, marchewka i cukinią

Ciasto:


2,5 szkl maki
125 g masła
łyżeczka soli
2 jajka
2 żółtka



Farsz:


1 średnia cukinia
2 marchewki
40 dag wędzonego kurczaka
łyżka masła
łyżka mąki
500 ml mleka
150 g mozzarelli
100 g koziego żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schłodzić min 30 min. Rozwałkować na wielkość formy wraz z bokami i zapiec 10 min w 200 st C. Marchewkę i cukinię obieraczka pokroić na długie cienkie paski. Kurczaka pokroić w paski.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie zamieszać. Porcjami dodawać mleko, gdy dodane już całe wrzucić starty na tarce ser i doprawić gałka, sola i pieprzem. Na ciasto wylać 1/3 sosu i na przemian układać paski marchewki, cukinii i kurczaka. Zalac pozostałym sosem. Piec 40 min w 180 st C z termoobiegiem