poniedziałek, 22 sierpnia 2016

falafelki

400 g suchej i surowej ciecierzycy
pęczek natki z pietruszki
pęczek kolendry
cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki kminu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
sok z 1 cytryny i skórka z niej otarta
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu

Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc - nabiera objętości więc naczynie musi być większe i zapas wody także. Drugiego dnia odlać nadmiar wody, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zblendować. Masę wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie łyżeczką nabierać masy i lepić kotleciki - jeśli masa będzie zbyt sucha dodać wody. Smażyć na głębokim tłuszczu roślinnym. Polecam nasz polski rzepak. Gotowe falafelki wykładać na papierze aby nie wchłonęły za dużo tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowo-miętowym np w tortilli z warzywami 





chaczapuri z serem i jajkiem

Przepis na 2 sztuki

ciasto:

3 szkl maki
1,5 szkl wody
30 g drożdży
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli

nadzienie:

250 g mozzarelli
100 g fety
2 jajka


Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Sery zetrzeć na tarce i wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozciągnąć w rękach na prostokąt. Zlepić razem rogi przy krótszych bokach, brzegi zawinąć aby powstał wyższy rant. W powstałe zagłębienie wyłożyć połowę nadzienia. Całość piec ok 30 min. Na koniec wybić na środek jajko i wstawić jeszcze na 2 min do piekarnika. Białko na być ścięte a żółtko płynne. Od razu podawać. Jajko wymieszać z serem, urywać kawałki ciasta i nabierać nim farsz.




Makaron z polędwiczka i kurkami na winie

1 mała polędwiczka wieprzowa - na 2 osoby
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szkl wina białego wytrawnego
pół szkl śmietanki 30 %
pół pęczka natki z pietruszki
200 g kurek
makaron np tagliatelle lub penne
sól, pieprz, tymianek
masło klarowane do smażenia
tarty parmezan do podania

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Polędwiczkę pokroić na plastry ok 1 cm grubości Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym. położyć  plastry mięsa i obsmażyć z obu stron na złoto. Dodać cebulę i czosnek gdy mięso będzie się smażyć na drugiej stronie. Dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Całość smażyć razem przez 2-3 min. Dodać wino i nieco odparować sos. W międzyczasie ugotować makaron. Do sosu dodać przyprawy, natkę z pietruszki i śmietanę, wymieszać i dodać makaron. Całość wymieszać i podawać z tartym parmezanem i winem które było używane do sosu.





indyjska zupa z soczewicy i dyni

ok 700 g musu z dyni czyli ok 1,5 kg dynia z wydrążonymi pestkami upieczona w piekarniku i miąższ zmiksowany

1 puszka mleka kokosowego
1,5 szkl czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki gram masala
papryczka chili - może być też suszona
1 łyżeczka kuminu
2 litry wywaru warzywnego
sól, pieprz



Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać przyprawy na patelnię uważać żeby się nie przypaliły. Do dużego garnka dodać dynię, wywar warzywny, wypłukaną soczewicę. Dodać zawartość patelni. Całość gotować ok 40 min. Jeśli zupa będzie za gęsta dodać wody, Dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku.





zupa krem z cukinii

cukinia ok 1 kg
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 duży ziemniak
kawałek selera
pół pęczka natki z pietruszki
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
jogurt grecki - duży kubek
bazylia cały pęczek świeżej lub opakowanie suszonej
sól, pieprz
tarty parmezan do podania





Warzywa poza cukinią obrać ze skóry i wszystkie pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler w dużym garnku zalać wodą i zagotować. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 40 min na małym ogniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać ziemniaki. Całość dodać do wywaru warzywnego wraz z cukinią. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Zupę doprawić dużą ilością bazylii, natką z pietruszki, sola i pieprzem. Ponownie zagotować z przyprawami. Podawać np z tartym parmezanem


drożdżowe racuchy

1 kg mąki pszennej tortowej
50 g drożdży
3/4 szkl mleka
2 łyżki cukru
150 g masła
szczypta soli
6 jajek

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i zostawić na ok godzinę aby wyrosło.

Przygotować nadzieje np twaróg z cukrem i skórką cytrynową, dżem albo owoce.


Ciasto podzielić na 4 części. Każdą lekko rozwałkować i podzielić na 6-8 części. Każdą w rękach spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić. Racuchy powinny być okrągłe i lekko spłaszczone. Poczekać ok 30 min aby podrosły. Smażyć na głębokim tłuszczu - ok 3 cm- z obu stron na złoty kolor. Uwaga placki bardzo mocno wyrastają podczas smażenia. Zawsze robię ich więcej  ponieważ są też smaczne na zimno drugiego dnia.




omlet rolowany





Pomysł wziął się od japońskiego omletu tamago.




2 jajka

szklanka mleka

szczypta soli i pieprzu

4 łyżki mąki pszennej

Dowolne dodatki np. wędzony łosoś, mozzarella, ser pleśniowy, pietruszka, szynka itp...




Wszystkie składniki główne - poza dodatkami- wymieszać za pomocą miksera.

Rozgrzać patelnie - najlepiej kwadratową - ja używam grillowej.

Jeśli potrzeba dodać niewielka ilość oleju. Wylać pierwszą warstwę omleta, rozłożyć dodatki, gdy się zetnie zwinąć w rulon. Nie zdejmując ciasta z patelni wylać kolejną warstwę i ułożyć dodatki. Znowu zwinąć. Czynność powtarzać do wykończenia ciasta.