niedziela, 24 lutego 2013

sałatka z zielonej papai

zielona papaja
suszone krewetki
ząbek czosnku
bardzo ostra papryczka
2 łyżki brązowego cukru
pasta z tamaryndowca
sos rybny
limonka
szalotka bananowa
marchewka
bazylia
kolendra
orzechy


suszone krewetki utrzeć z sola w moździerzu. Czosnek i papryczkę posiekać i dodać do moździerza wraz z brązowym cukrem. Pastę z tamaryndowca włożyć do wrzątku i 1 łyżkę dodać do moździerza. Dodać 2 łyżki sosu rybnego, sok z limonki i całość dobrze wymieszać. Papaje, szalotkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Na koniec posiekać bazylie i kolendrę. Wszystko razem wymieszać z 1 łyżką sosu. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni. Posypać sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz