czwartek, 5 września 2013

zupa jarzynowa

Porcja rosołowa drobiowa lub wieprzowa kostka, a najlepiej obie plus kawałek wołowiny do tego 5l wody, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Pogotować to powoli 2 godzinki. Podzielić na porcje i zamrozić.

pozostałe składniki obowiązkowe: (ilość na ok 1,5 l bulionu)
 2 duże marchewki
3 ziemniaki
1 pietruszka
kawałek selera
2-3 łyżki śmietany
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz

Składniki dodatkowe: (wybrać jeden lub kilka)

kalafior
brokuł
fasolka szparagowa
kalarepa
groszek
brukselka
liście pora
natka pietruszki
koperek



Należy zacząć od ugotowania bulionu, jeśli macie tylko drobiową porcję rosołową to gotować należy krócej wystarczy 30-40 min...Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodawać do gotującego się bulionu od najtwardszych: ziemniaki, po 10 min marchewka, pietruszka, seler, a na końcu to co macie z innych warzyw. Zielenina posiekana na końcu(dodaję do całego garnka,bo potem co niektórzy osobnicy płci męskiej wybrzydzają i nie chcą aby dodawać na talerzu - tak nie mają wyboru). Zupę doprawić, dodać śmietanę i wyłączyć gaz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz