niedziela, 12 stycznia 2014

tort czekoladowo- cynamonowy

Spodobał mi się przepis z Kuchni Lidla na ciasto Gwiazdki Czar. Zrobiłam jednak inne placki, a masy są takie same (prawie)

Upiec okrągły biszkopt z 3 jajek. 1 łyżkę mąki zastąpić kakao. Po przestudzeniu przekroić na pół i nasączyć ponczem


Wiśnie w żelu

200 g wiśni z kompotu (lub fermentowanych)
150 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g cukru
1 płaska łyżeczka żelatyny (ok. 6 g + 20 ml wody)
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 50 ml wody
szczypta cynamonu


Mus cynamonowy

4 żółtka
40 g cukru
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej
 500 ml śmietanki 30%
1 płaska łyżeczka żelatyny (+ 20 ml wody)
2 łyżeczki cynamonu

Poncz do nasączenia

30 ml wody
30 ml czerwonego wina
50 g cukru
Całość razem zagotowujemy i studzimy. Zrobiłam podwójną porcję.




Wiśnie zagotowujemy z winem i cukrem. Żelatynę namaczamy w wodzie. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę i dodajemy do gotujących się wiśni (gotujemy kisiel). Do gotujacego się kisielu dodajemy namoczoną żelatynę i cynamon.

Żółtka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z ubitymi żółtkami i cynamonem. Żelatynę namaczamy w wodzie, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do pozostałych składników. Śmietankę ubijamy. Gdy masa czekoladowa osiągnie temperaturę około 40°C, łączymy ją z ubitą śmietanką. Na pierwszą połówkę biszkoptu wyłożyć ciepłe wiśnie, przykryć drugą częścią ciasta i wyłożyć mus. Udekorować kakao. To ciasto wszystkim bardzo smakowało. Zamiast wiśni z kompotu użyłam wiśni fermentowanych, co podkreśliło winny smak całości.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz