niedziela, 2 lutego 2014

bułki z fetą i oliwkami

2 dag drożdży
1 szkl mleka
2 szkl mąki pszennej graham
mąka pszenna biała -ok 1 szkl
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oliwki
ser typu feta
pół szkl różnych nasion




Wszystkie składniki oprócz sera i oliwek zagnieść na jednolite ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość podzielić na porcję. Każdą rozpłaszczyć, na środek wyłożyć kilka oliwek i złożyć brzegi do środka formując bułkę. Brzuszek każdej bułki naciąć, a w zagłębienia włożyć kostki sera. Poczekać aż bułki urosną. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 min, najpierw w 220 st C, a po 10 min zmniejszyć temperaturę na 180 st C.

Dość często dostaję pytania ile bułki/chleb maja wyrastać przed pieczeniem.... Trudno to określić, bo zależy to od wielu rzeczy np temperatury....Mają być około 2 razy większe...






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz