poniedziałek, 22 sierpnia 2016

zupa krem z cukinii

cukinia ok 1 kg
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 duży ziemniak
kawałek selera
pół pęczka natki z pietruszki
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
jogurt grecki - duży kubek
bazylia cały pęczek świeżej lub opakowanie suszonej
sól, pieprz
tarty parmezan do podania





Warzywa poza cukinią obrać ze skóry i wszystkie pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler w dużym garnku zalać wodą i zagotować. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 40 min na małym ogniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać ziemniaki. Całość dodać do wywaru warzywnego wraz z cukinią. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Zupę doprawić dużą ilością bazylii, natką z pietruszki, sola i pieprzem. Ponownie zagotować z przyprawami. Podawać np z tartym parmezanem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz