niedziela, 27 stycznia 2019

Żeberka w kapuście

1,5 kg chudych żeberek
1 kg kapusty kiszonej
4-5 cebul
2 kwaśne jabłka
3 szklanki soku jabłkowego lub wina wytrawnego
kilka ziaren jałowca
ziele angielskie
sól i pieprz


Żeberka pokroić na kawałki tak aby w każdym była kostka. Mięso posolić i popieprzyć. Obsmażyć z każdej strony. Cebule pokroić w pióra i zeszklić na patelni po żeberkach. Jabłka zetrzeć razem ze skórą na tarce o dużych oczkach i wymieszać je z kapustą. Do dużego naczynia do pieczenia włożyć na dno kapustę z jabłkami, potem cebula, a na wierzch żeberka. Dodać ziele angielskie i jałowiec. Zalać sokiem lub winem, albo mieszanką obu. Piec w 150 st C 2-3 godziny. Podawać z ziemniakami lub kaszą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz