poniedziałek, 5 listopada 2012

jagodowy sernik na kruchym spodzie z ciastem francuskim

paczka gotowego ciasta francuskiego
kg sera białego tłustego
6 jajek
1,5 szkl cukru
1,5 szkl mrożonych jagód
2 łyzki mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe
ciasto kruche z podstawowego przepisu : 125 g masła, 3 żółtka, 1 szkl cukru pudru, 250 g mąki pszennej







Zagnieść ciasto kruche i schłodzić ok 1 godziny. Rozwałkować i ponownie włożyć do lodówki na 15 min. Nastawić piekarnik na 180 st C i włożyć kruche ciasto na 10 min.

W czasie gdy ciasto kruche się chłodzi zrobić masę serową : oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem ( 1 szkl) a następnie stopniowo dodawać ser. Gdy masa będzie gładka dodać budynie. Jagody wymieszać z pozostałym cukrem i mąką ziemniaczaną i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć na podpieczone kruche ciasto, a na wierzchu ułożyć rzędy ciasta francuskiego. Piec ok 40 min w 180 st C

Dlaczego należy podpiec kruche ciasto?? Aby było chrupiące i kruche i nie namiękło od sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz