niedziela, 22 listopada 2020

cepeliny z mięsem

 Kolejną wariacja wyrobów mączno-ziemniaczanych :)


Ciasto:

- ok 70 dag ugotowanych ziemniaków

- 1 kg ziemniaków obranych

-  2 łyżki maki pszennej

- 2 łyżki maki ziemniaczanej

- 2 jajka

- sól


Farsz:

- mięso mielone ( wieprzowe, drobiowe, cielęce lub mieszanka) ok 30 dag
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki surowe zetrzeć na drobnych oczkach, odcisnąć wodę, której nie wylewać.Na starte ziemniaki dodać pozostałe składniki (żeby nie ściemniały). Krochmal odstawić za ok pół godziny. 

W tym czasie zając się farszem. Cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić. 

Wylać wodę z krochmalu, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ciasta. Wszystko porządnie wymieszać. Ciasto będzie mocno kleiste i dość luźne. 

Ciasto nabierać na dłoń, lekko rozpłaszczyć, na środek położyć ok pół łyżki farszu i lepić podłużne  kluski o długości ok 6-8 cm. 
Gotować w osolonym wrzątku, na średnim gazie ok 10-15 min, aż wypłyną. Delikatnie mieszać po dnie. 
Najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu, ale można je też odgrzewać w wodzie lub na patelni. 






1 komentarz: