piątek, 22 marca 2013

ciasto drożdżowe z owsiana kruszonką

Kupiłam wypiekacz do chleba i w moim domu na stałe zagościło ciasto drożdżowe :)




500 g mąki pszennej
2 g drożdży świeżych
70 ml mleka
150 g masła
3 jajka
cukier 3/4 szkl
szczypta soli


Moja wersja jest taka : nastawiam program na wyrabianie bez pieczenia, wrzucam wszystkie składniki i sie robi :)

Oczywiście można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznie. 

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy go na brytfannę z papierem, układamy na wierzchu dowolne owoce i posypujemy kruszonką. 

Kruszonka tradycyjna:
125 g masła, 125 g cukru i 125 g mąki - wszystko szybko wyrobić ręką. 

Kruszonka z płatkami owsianymi:
 Połowę mąki zastąpić płatkami lub musli owsianymi.

Na koniec pozostaje już tylko pieczenie -  około 45 min, pierwsze 10 min 240 st C, kolejne 10 min 180 st C, pozostały czas 160 st C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku aby wystygło ok 15 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz