wtorek, 5 marca 2013

sernik gotowany

2 l mleka
250 g masła
5 jajek
1/2 l gęstej śmietany
3/4 szkl cukru
cytryna
2 galaretki
owoce świeże lub mrożone
2 łyżka kakao


Zagotować mleko. Jajka wymieszać ze śmietaną i dodać do mleka, gotować aż  się ser wytrąci, a serwatka zrobi się przezroczysta. Odstawić do przestygnięcia. Sito wyłożyć gęsta gazą lub lnianą ściereczką i wylać na nie ser. Poczekać aż ścieknie. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce sera. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny i skórkę, a do drugiej dodać kakao. Wylać do formy wyłożonej folią spożywczą. Włożyć do lodówki, gdy skrzepnie wyłożyć owoce i zalać krzepnącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz