czwartek, 28 marca 2013

empanadas z ciasta fillo

paczka ciasta fillo
pół kg mięsa mielonego
2 cebule
30 dag pieczarek
słoik 300 ml przecieru pomidorowego lub pomidorków w zalewie
oregano, bazylia
zioła dalmatyńskie ( z szałwią)
sól, pieprz
lubczyk
jajko

cebule i pieczarki pokroić w plasterki i razem podsmażyć. Gdy pieczarki odparują dodać mięso i smażyć razem. Doprawić ziołami i przyprawami. Dodać pomidory i dusić razem aż odparuje nadmiar wody. Powstały farsz przestudzić. Ciasto rozmrozić i pokroić na kwadraty ok 12x12 cm. Jajko roztrzepać. Każdą warstwę ciasta smarować jajkiem. Układać stosiki z 4 płatów. Nałożyć farszu brzegi posmarować jajkiem i zlepić. Piec ok 20 min z termoobiegiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz