piątek, 22 marca 2013

pełnoziarnista bułka z pieczarkami

przed pieczeniem
Ciasto:
3 szkl maki pszennej pełnoziarnistej
pół szkl mleka
2 jajka
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
5 dag drożdży

Farsz:
30 dag pieczarek
2 cebule
Bazylia, oregano, sól, pieprz
opcjonalnie 10 dag tartego żółtego sera



                                           Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia ok godzinę. Cebule i pieczarki pokroić i podsmażyć razem.  Dodać przyprawy i przestudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm grubości placek. Na połowie rozłożyć farsz, złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Nożem przeciąć wzdłuż nie docinając do końca. Przełożyć na przemian oba paski, końce zawinąć pod spód. Całość posmarować woda lub roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec ok 30 min w 180 st C.                                                                                                                                               
po pieczeniu


 Tutaj wersja z pesto i mozzarella


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz