poniedziałek, 18 marca 2013

risotto z dynią

2 cebule
500 g miąższu dyni
50 g masła
2 gwiazdki anyżu
kawałek świeżego imbiru
filet z kurczaka - opcjonalnie
pieprz, sól
serek mascarpone - 1 male opakowanie
300 g ryżu
4 ząbki czosnku
bulion warzywny ok 600 ml
ziarna kolendry

Należy zacząć od dyni. Zawinąć ok 1 kg kawałek ze skórą w folię aluminiową i wstawić piekarnika na ok 1,5 godz w 200 st C. Gdy się upiecze miąższ wydrążyć łyżką. Odważyć ok 400 g. Można przygotować tak większą ilość dyni, pozostałą cześć zamrozić lub zawekować w słoiki. Taka pieczona dynia dobra jest także do zup, chleba itp.

Cebulę, czosnek  i imbir pokroić i zeszklić na maśle. Następnie dodać kurczaka jeśli ma być to wersja z mięsem. Wsypać wypłukany ryż i smażyć ok 2 minuty. Potem dodać pozostałe składniki oraz część bulionu. Całość dusić dolewając bulion. Całość ma być płynąca ponieważ to danie należy jeść łyżką.

Kolor sosu zależy od gatunku dyni - jedne są bardziej żółte, a inne bardziej pomarańczowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz