wtorek, 5 marca 2013

palce lizać

ciasto:


5 jajek
5 łyżeczek cukru
5 łyżek mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Przesiać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor.


Masa:

5 żółtek
3 łyżki mąki
1/2 litra mleka
250 g masła
1 szkl cukru pudru

Żółtka wymieszać z mąką i mlekiem. Zagotować ciągle mieszając. Masło zmiksować z cukrem i stopniowo dodawać budyń. Wyłożyć na zimne ciasto

Piana:


5 białek
1,5 łyżki żelatyny
1/2 szkl wrzątku
1 szkl cukru


Białka ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Ostudzoną żelatynę dodać do białek i wyłożyć na masę.

Całość można polać polewą z gorzkiej czekolady

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz