sobota, 30 marca 2013

wołowina z grzybami

0,5 kg ładniej wołowiny np udziec
0,5 kg mrożonych grzybów - użyłam maślaków i podgrzybków
1 marchewka
2 cebule
szklanka śmietany
rozmaryn
sól, pieprz
liśc laurowy, ziele angielskie
1 surowy  mały ziemniak
bulion warzywny ok 0,5 L







Mięsko pokroić na mniejsze kawałki i szybko podsmażyć. Bulion zagotować, dodać ziele angielskie,liść laurowy, sól i podsmażone mięso. Cebule i marchewkę także pokroić i podsmażyć. Dodać do mięsa. Dusić razem na małym ogniu od 20 min do godz w zależności od twardości mięsa. Jeśli widelec będzie już z oporem wchodził w mięso można dodać grzyby, śmietanę i rozmaryn. Doprawić sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie sos można zagęścić. W tym celu należy obrać ziemniaka i zetrzeć do na drobnej tarce i dodać do sosu, zamieszać, zagotować i wyłączyć. Podawać np z kopytkami. Dobrze jest kiedy sos po ugotowaniu trochę postoi przykryty wtedy nabierze bardziej grzybowego smaku.




mięso można pokroić wcześniej i zamarynować w oliwie, pieprzu, liściu laurowym i zielu  angielskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz