sobota, 23 marca 2013

białkowa babka

szklanka białek
3 szklanki mąki
2 szkl cukru
5 średnich jabłek
200 g masła
1,5 szklanki ciepłego mleka
proszek do pieczenia



Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Masło stopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem, dodać masło i niewielką część piany. Wymieszać i dodać resztę piany. Całość delikatnie mieszać aby nie opadło. Dużą tortownicę wyłożyć papierem i wylać na dni ok 1 cm ciasta. Ułożyć wydrążone jabłka ( nie obierać ze skórki) . Wylać resztę masy. Piec 10 min w 220 st C, a potem jeszcze ok 45 min w 160 st C.






Pyszne, lekkie i bardzo proste. Masy wychodzi dużo więc tortownica min 28 cm średnicy. Ja piekłam w takiej i było na styk. Następnym razem chciałabym dodać więcej jabłek więc będę potrzebować większej formy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz