piątek, 22 marca 2013

placki na sodzie

Stary przepis, korzystała z niego moja prababcia i babcia.

Bierzemy zsiadłe mleko lub kefir lub jogurt naturalny, jajka, sól, cukier, mąkę i sodę lub proszek do pieczenia. Ilość składników zależy od ilość ciasta, które chcemy uzyskać. Na duży kubek kefiru 1 jajko, pół łyżeczki sody. Mąkę dodajemy aż do uzyskania gęstości gęstej śmietany. Takie ciasto można łyżką wykładać na patelnię lub też obtoczyć nim plastry jabłek, gruszek, wiśnie....Niestety nie udało mi się usmażyć ich na suchej patelni.

Z tych samych składników można zrobić inny rodzaj ciasta. Należy dodać o wiele więcej mąki tak aby postało ciasto jak na chleb czyli dość stałe. Należy je potem pokroić na kawałki wielkości piłki tenisowej i każdy rozwałkować na grubość 1 cm. Smażyć na suchej patelni i jeść np z dżemem. Są bardziej suche a wyglądem przypominają chlebki pita. Są super do śniadania i dobrze smakują na zimno. Można je też podgrzewać w mikrofalówce, nie robią się gumiaste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz