piątek, 22 marca 2013

czekoladowy torcik z gruszką

 3 gorzkie czekolady po 100 g
500 ml śmietany 30 %
4 duże miękkie gruszki lub gruszki ze słoika
7 jajek
2 żółtka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao


Rozbić 5 jajek, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 1/2 szkl cukru. Sztywną pianę wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodawać do jajek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 175 st C ok 30 min. Po przestygnięciu przekroić na pół.
Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i podzielić na mniejsze części.
Czekoladę połamać i stopić z niewielką
ilością mleka w mikrofalówce. Śmietanę ubić na sztywno. Pozostałe jajka i żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać czekoladę i wymieszać mikserem. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką. Na spodnim placku rozłożyć 2/3 gruszek i połowę kremu. Rozsmarować i przykryć drugim plackiem. Udekorować pozostałym kremem i gruszkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz