poniedziałek, 18 marca 2013

brownie

Ciasto bardzo proste, tylko kilka składników...a jedyny trudny element to pieczenie, nie można piec za długo.


300 g czekolady
250 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
6 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia



Masło rozpuścić wraz z czekoladą. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić na puszysta masę z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę porcjami. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Piec 30 -35 min w 180 st C. Ciasto w środku ma być mokre. Najlepiej smakuje następnego dnia. Można część masła zastąpić kremem kokosowym - do kupienia w internecie. Wtedy będzie delikatny kokosowy smak. Można też dodać orzechy.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz