poniedziałek, 18 marca 2013

żeberka z anyżem, miodem i cherry

1,5 kg żeberek
3-4 gwiazdki anyżu
60 ml sosu sojowego
100 ml cherry lub czerwonego wytrawnego wina
400 ml bulionu drobiowego
5 cm świeżego imbiru
chili, sól, pieprz
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
łyżka miodu
2 łyżki octu ryżowego( użyłam jabłkowego)

Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie i obsmażyć w
każdej strony na złoto, dodać pokrojoną cebulą, czosnek w plasterkach i imbir w słupkach. Gdy całość się podsmaży dodać anyż, chili, sos sojowy, cherry, bulion, miód i ocet. Całość zagotować i dosmakować dodając miodu, octu lub sosu sojowego. Brytfannę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 1,5 godz. W czasie pieczenia obracać żeberka. Po upieczeniu wyjąć mięso z sosu. Brytfannę postawić na gazie i odparować sos doprawiając do smaku.




przed pieczeniem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz