poniedziałek, 18 marca 2013

bezowa wieża

7 białek
3/4 szkl i 1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l śmietany 30 %
paczka mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe


3 białka ubić na sztywno z 1/2 szkl cukru pudru, na koniec dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z tej części powstanie największa beza. Najlepiej przygotować sobie wcześniej 3 talerzyki każdy coraz mniejszy. Największy obrysować ołówkiem samodzielnie na blaszce, a 2 mniejsze razem na drugim papierze. Największą beza upiec pierwsza, najpierw na 180 st C ok 10 min, a potem 100 st C z termoobiegiem ok godziny. W pozostałych białek, cukru i mąki przygotować 2 mniejsze bezy i upiec podobnie.
Truskawki  rozmrozić i zmiksować. Galaretki rozrobić w 1 szkl wody i wymieszać z truskawkami.

Gdy bezy będą już upieczone, a galaretka będzie tężeć, ubić śmietanę na sztywno, powoli dodać galaretkę. Tężejącą masę wyłożyć na bezy i udekorować np kandyzowanymi wiśniami.

Na zdjęciach bezy są z kawą stąd ich ciemny kolor

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz