niedziela, 19 kwietnia 2015

zupa krem z topinambura

600 g topinambura
2 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
cebula
4 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
curry
kilka łyżek uprażonego sezamu
Liść laurowy, ziele angielskie



Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę - cebulę i czosnek w drobną kostkę.Marchewkę, selera i pietruszkę wrzucić do garnka i zalać ok 2 litrami wody. dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę,rozmaryn i zeszklić. Dodać topinambur i smażyć około 10 min. Wyjąć rozmaryn i dodać czosnek smażyć jeszcze ok 2 min. Zawartość patelni dodać do garnka z bulionem i gotować razem aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i curry. Całość zmiksować i ponownie zagotować. Podawać posypane sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz