niedziela, 27 stycznia 2019

Parzybroda czyli kapusta z ziemniakami

Danie staropolskie i chłopskie, a jakie dobre. Proporcje takie "na oko"

0,5 kg kapusty białej (pół małej głowy)
1 kg ziemniaków mączystych
20 dag boczku
2 duże cebule
sól

Kapustę poszatkować drobno, zalać ok 2  szklankami wody i gotować pod przykryciem. W tym czasie obrać ziemniaki i dodać do gotującej się kapusty i nie dolewać wody.  Chodzi o to aby kapusta gotowała się dłużej ok 20 min. Mieszać aby wszystkie ziemniaki równo się ugotowały. Boczek pokroić w kostkę, a cebule w pióra. Boczek wytopić na patelni, pod koniec dodać cebule. Nie odlewać wytopionego tłuszczu. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać do garnka boczek z cebulą i wszystko posolić do smaku. Całość utłuc porządnie tłuczkiem do ziemniaków. Podawać jako samodzielne danie z ogórkiem kiszonym lub jako dodatek do mięsa.






1 komentarz:

  1. Znam to danie pod nazwą ciap kapusta.
    Natomiast parzybroda to dla mnie gęsta zupa w skład której wchodzi kapusta, ziemniaki, marchew, cebula i boczek.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń