sobota, 7 grudnia 2013

cielęcina w sosie własnym

1 kg cielęciny (np łopatki)
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
3/4 szkl śmietany
koperek
łyżka mąki


Warzywa obrać, pokroić i zalać ok 2 szklankami wody. Dodać przyprawy. Gdy bulion będzie się gotować cielęcinę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Dodać śmietanę. Gotować razem do miękkości (około 20-30 min) Zagęścić mąką i dodać koperek.





2 komentarze:

  1. witam, jakiej śmietany należy dodać??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przede wszystkim takiej która się nie zważy. Ja miałam domową kwaśna śmietanę zbieraną z mleka z mlekomatu :)

      Usuń