czwartek, 28 marca 2013

sernik jogurtowy

30 dag serka śmietankowego
1 litr jogurtu greckiego
7 jajek
1 szkl cukru
3 budynie śmietankowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Cukier utrzyj z żółtkami na puszystą masę masę, dodaj pozostałe składniki - poza białkami. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać do masy. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Wyłożyć masę. Piec w piekarniku z parą  lub z miseczką wody. Piec ok 1 godz w 160 st C


To mój ulubiony sernik, mimo że jest bez sera. Przypomina w smaku sernik na zimno :D Warto wzbogacić mu smak ziarnami wanilii lub skorka cytrynową.


5 komentarzy:

  1. Jaki piękny ten sernik narobił mi wielkiego apetytu.
    Tak puszysty delikatny zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wyszedł tak pyszny, że nie zdążył dobrze wystygnąć a już blacha była pusta... Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, na jaką blaszkę jest ten przepis?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tez mój wieczny problem - jaka blaszka. Na prostokątna średnią :) często blaszkę z masą serową wkładam do drugiej większej i wlewam wody pomiędzy nie.

      Usuń