czwartek, 28 marca 2013

sernik jogurtowy

30 dag serka śmietankowego
1 litr jogurtu greckiego
7 jajek
1 szkl cukru
3 budynie śmietankowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Cukier utrzyj z żółtkami na puszystą masę masę, dodaj pozostałe składniki - poza białkami. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać do masy. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Wyłożyć masę. Piec w piekarniku z parą  lub z miseczką wody. Piec ok 1 godz w 160 st C


To mój ulubiony sernik, mimo że jest bez sera. Przypomina w smaku sernik na zimno :D Warto wzbogacić mu smak ziarnami wanilii lub skorka cytrynową.


5 komentarzy:

  1. Jaki piękny ten sernik narobił mi wielkiego apetytu.
    Tak puszysty delikatny zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest super, bo już go robiłam.

      Usuń
  2. Sernik wyszedł tak pyszny, że nie zdążył dobrze wystygnąć a już blacha była pusta... Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, na jaką blaszkę jest ten przepis?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tez mój wieczny problem - jaka blaszka. Na prostokątna średnią :) często blaszkę z masą serową wkładam do drugiej większej i wlewam wody pomiędzy nie.

      Usuń