30 dag serka śmietankowego
1 litr jogurtu greckiego
7 jajek
1 szkl cukru
3 budynie śmietankowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Cukier utrzyj z żółtkami na puszystą masę masę, dodaj pozostałe składniki - poza białkami. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać do masy. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Wyłożyć masę. Piec w piekarniku z parą lub z miseczką wody. Piec ok 1 godz w 160 st C
To mój ulubiony sernik, mimo że jest bez sera. Przypomina w smaku sernik na zimno :D Warto wzbogacić mu smak ziarnami wanilii lub skorka cytrynową.
Jaki piękny ten sernik narobił mi wielkiego apetytu.
OdpowiedzUsuńTak puszysty delikatny zjadłabym.
Jest super, bo już go robiłam.
UsuńSernik wyszedł tak pyszny, że nie zdążył dobrze wystygnąć a już blacha była pusta... Polecam!!!
OdpowiedzUsuńWitam, na jaką blaszkę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńMonika
to tez mój wieczny problem - jaka blaszka. Na prostokątna średnią :) często blaszkę z masą serową wkładam do drugiej większej i wlewam wody pomiędzy nie.
Usuń