niedziela, 11 października 2015

zupa rybna

3 duże marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
ok 1,5 kg różnych gatunków ryb u mnie był łosoś, mintaj i halibut
1 szklanka śmietany
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
2 pęczki natki pietruszki
cytryna




Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w kostkę. Wziąć duży gar, wlać ok 3 l wody, dodać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodać śmietanę i doprawić sola i pieprzem. Ryby wyfiletować i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Gotować ok 10 min na małym ogniu delikatnie mieszać żeby ryba się nie rozpadła. Natkę drobno posiekać. Rybę doprawić do smaku sokiem z cytryny

Wolę taka wersję  - na wywarze warzywnym. Można też przygotować wywar rybny. Wtedy warto kupić całe ryby. Łby i kręgosłupy gotować wraz z warzywami i wyjąć je przez dodaniem śmietany.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz