poniedziałek, 11 stycznia 2016

sernik japoński

Nie wierzyłam w 3- składnikowy sernik....Ale po pierwszej próbie uznaję jego wyższość nad innymi sernikami....


Podaję przepis oryginalny na tortownice 26 cm :

500 g białej czekolady
500 g ricotty
12 jajek


Dla mnie ta wersja była nieco za sucha choć pyszna to jednak mało sernikowa a bardziej biszkoptowa.

Moja modyfikacja wygląda tak:

500 g białej czekolady
12 jajek
700 g twarogu wiaderkowego o dobrym składzie - u mnie tradycyjnie twaróg "Piaski" w kostkach
opcjonalnie skórka z 2 cytryn



Nie ważne, która wersje wybierzecie przygotowanie jest takie samo:

Czekoladę rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek. Ricottę wymieszać z żółtkami i czekoladą. Białka ubić na sztywno. Piane wymieszać z masą. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Piec z parą lub w kąpieli wodnej - czyli bierzemy drugą większą blaszkę, wlewamy do niej wody i wstawiamy tortownicę z sernikiem. Piec ok 1 godz w 170 st C z termoobiegiem. Zostawić w piekarniku kilka godzin po upieczeniu









1 komentarz: