poniedziałek, 11 stycznia 2016

rolada z ryby w galarecie

1,5 kg filetów z ryb - najlepiej różne gatunki
3 średnie cebule
bułka namoczona w mleku
2 - 3 jajka
sól, pieprz, chili
gałka muszkatułowa
sumak
natka z pietruszki
marchewka, pietruszka i seler naciowy
sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie
2 cytryny
żelatyna
Gaza i folia spożywcza



Ryby, cebulę i bułkę (odciśniętą) zmielić razem. Dodać natkę i jajka. Doprawić solą, pieprzem, gałką, chili i sumakiem. Wyrobioną masę zawinąć w gazę i folię jak cukierka. Gotować na wywarze warzywnym z sosem sojowym ok 1 godz. Zostawić w wywarze do wystygnięcia. Wyjąc odwinąć z gazy i pokroić na plastry. Wywar doprawić do smaku i zagęścić żelatyną. Krzepnący wylewać na rybę przełożoną plastrami cytryny. Ponieważ potrawa dosyć szybko się psuje należy  zjeść w ciągu 2-3 dni!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz