Sernik wiedeński to jeden z najprostszych serników, robi się go 10 min. Opada tylko minimalnie.
1 kg twarogu może być wiaderkowy ( generalnie innego do sernika nie używam) trzeba tylko poczytać skład żeby nie było dziwnych dodatków typu guma, żelatyna i E. Ma być twaróg i ewentualnie śmietanka.
kostka masła 200 g
szklanka drobnego cukru
8 jajek
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
esencja waniliowa
opcjonalnie rodzynki, skórka z cytryny lub pomarańczy
Twaróg i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące. Będą potrzebne dwie miski. Do jednej należy wrzucić ser, masło, obie mąki i esencję waniliową i dokładnie wymieszać, a do drugiej wbić całe jajka i cukier. Ubijać na dużych obrotach aż powstanie puszysta masa. DO miski z serem dodawać stopniowo krem jajeczny. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec w 150 st C przez 100 min. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia nie otwierając go.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz