Przepisy, prawidłowe żywienie, naturalne kosmetyki i zdrowy styl życia.
poniedziałek, 6 stycznia 2014
suzukatia czyli ciąg dalszy wariacji grecko- cypryjskich
Klopsiki:
3 ząbki czosnku, przecisnąć przez praske,
2 kromki czerstwego chleba najlepiej takiego żytniego na zakwasie namoczyc w 0,5 szkl czerwonego wytrawnego wina.
1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowe
2 jajka
Kmin rzymski, kminek, pieprz, sól
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić masę i formować małe klopsiki okrągłe. Następnie schłodzić je w lodówce.
W tym czasie zrobić sos:
spory słoik przecieru pomidorowego i 2-3 duże świeże pomidory a zimą daję 2 puszki pomidorków w zalewie.
3 ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę
0,5 szkl wina czerwonego wytrawnego
Sól, kmin, kminek, 2 liście laurowe, cukier
Wszystkie składniki wrzucić do rondla, dusić aż pomidory się rozpadną, doprawić do smaku. Sos będzie dość ostry w smaku i musi być mocno czosnkowy. Klopsiki smażyć na dużym ogniu i wrzucać do sosu.
Podawać z ryżem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz