poniedziałek, 6 stycznia 2014

suzukatia czyli ciąg dalszy wariacji grecko- cypryjskich




Klopsiki:
3 ząbki czosnku, przecisnąć przez praske,
2 kromki czerstwego chleba najlepiej takiego żytniego na zakwasie namoczyc w 0,5 szkl czerwonego wytrawnego wina.
1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowe
2 jajka
Kmin rzymski, kminek, pieprz, sól



Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić masę i formować małe klopsiki okrągłe. Następnie schłodzić je w lodówce.

W tym czasie zrobić sos:

 spory słoik przecieru pomidorowego i 2-3 duże świeże pomidory a zimą daję 2 puszki pomidorków w zalewie.
3 ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę
0,5 szkl wina czerwonego wytrawnego
Sól, kmin, kminek, 2 liście laurowe, cukier

Wszystkie składniki wrzucić do rondla, dusić aż pomidory się rozpadną, doprawić do smaku. Sos będzie dość ostry w smaku i musi być mocno czosnkowy. Klopsiki smażyć na dużym ogniu i wrzucać do sosu.


Podawać z ryżem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz