sobota, 4 stycznia 2014

pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

namoczone grzyby

Farsz:
2 duże garście suszonych grzybów ok 15 -20 dag
1 kg kapusty kiszonej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 duża cebula

Ciasto:
mąką ok 0,5 kg, ciepła woda, łyżka oleju, sól


Grzyby namoczyć na noc. Rano odcedzić, płyn zachować. Kapustę zalać wywarem grzybowym i uzupełnić wodą aby zakryło kapustę. Zagotować i odcedzić. Cebulę grubo pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki farszu przemielić w maszynce do mielenia. Doprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto na pierogi, zostawić aby odpoczęło ok pół godz. Lepić pierogi, gotować w słonym wrzątku. 



obgotowana kapusta
gotowy farsz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz