niedziela, 5 stycznia 2014

rolada krucho-drożdżowa z jabłkiem i żurawiną

Farsz:

3-4 jabłka
garść suszonej żurawiny
2 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu


Jabłka oczyścić z nasion, nie obierać, pokroić w kostkę. Dodać resztę składników i wymieszać


Ciasto:
3 żółtka
2 jajka
4 szkl mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 dag drożdży
250 g zimnego masła


Z drożdży, cukru i śmietany zrobić zaczyn i poczekać aż wyrośnie. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Podzielić na  pół. Każda rozwałkować na prostokąt, wyłożyć połowę farszu i zwinąć. Wierzch posmarować białkiem. Piec w 180 st C ok 40 min. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz