niedziela, 7 października 2012

Mleko i jego przetwory

O tym, że mleko jest zdrowe i należy go pić każdy dobrze wie. Statystycznie Polacy wypiją połowę normy europejskiej mleka.  Coraz więcej dzieci wychowywanych jest bez mleka. Owszem jeśli są przeciwwskazania, nietolerancję nie należy podawać dziecku mleka. Jednak większość z nich do 4-5 roku życia wyrasta z nietolerancji. Dorośli jeśli już piją mleko to 0% lub 1,5% a to nie jest mleko, tylko biała woda. W mleku najcenniejsze są witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Dodatkowo producenci kartonowego mleka dbają o to aby nawet minimalna ilość pozostałych tam witamin, a także kultur bakterii nie przeżyła obróbki termicznej. Potem podpisują to cudo UHT co znaczy jałowe. Kiedyś chciałam z takiego UHT zrobić zsiadłe mleko...nie da się...Jogurtu, sera też z takiego mleka nie da się zrobić. Zastanawialiście się dlaczego każdy ser produkowany na masową skalę smakuje tak samo?? Bo to właśnie bakterie zawarte w mleku decydują o smaku sera. Ponieważ mleko jest jałowe producenci dodają kultury bakterii wyprodukowane w laboratorium aby otrzymać skrzep sera. A więc jakie mleko kupować?? Najlepiej prosto od krowy, czyli od rolnika, który ma kilka krów, które całą wiosnę i lato stały na łące i jadły trawę,a zimą nie są karmione kiszonkami. Taki rodzaj chowu bydła jest możliwy tylko w małych gospodarstwach. Niestety tych jest coraz mniej, mają problemy z odstawianiem mleka do mleczarni, a przepisy są tak zaostrzane aby na rynku pozostali tylko ci producenci, którzy dziennie maja cysternę mleka. Mleko od małego rolnika będzie miało inny smak w zależności od tego co krowa zjadła, bo przecież nie jest pasteryzowane. Kolejną możliwością jest tez mlekomat. Obecnie w miastach jest ich coraz więcej. Jednak należy pamiętać, że mleko z automatów pochodzi z większych gospodarstw i krowy najpewniej nie widza trawy tylko pasze. Jednak mleko nie przechodzi obróbki termicznej co jest jego dużą zaletą. Jeśli już musimy kupować mleko w sklepie  należy wybierać to z krótkim terminem przydatności i przechowywane w lodówce. Takie mleko jest traktowane temperatura ok 70 st C więc jest szansa, że jakieś bakterie to przeżyją. 
     Jeśli kupimy takie nie przetworzone mleko jest z tego podwójny zysk, ponieważ z takiego mleka po ok 24 godz odstania w lodowce oddziela się śmietana. Początkowo jest słodka czyli idealnie nadaje się do ubijania czy też do robienia masła. Jeśli chcemy gęsta kwaśna śmietanę należy ją na ok 2 dni postawić w ciepłym miejscu bez przykrycia. Podobnie uzyskujemy zsiadłe mleko. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz