niedziela, 14 października 2012

szarlotka na kruchym cieście

ciasto:
1 całe jajko
4 ugotowane żółtka
250 g masła
3 szkl mąki
1 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu






Masło posiekać nożem razem z mąką, następnie dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. 2/3 ciasta włożyć do lodówki na min 2 godz, a 1/3 zamrozić. Po schłodzeniu większy kawałek ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia i ponownie włożyć do lodówki tym razem na 15 min. Piekarnik nagrzać do 180 st C, włożyć ciasto ( na razie sam spód) i zapiec 15 min. Następnie wyłożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć na tartce pozostałe ciasto. Piec ok 40 min

Jabłka:
 ok 2 kg kwaśnych, twardych jabłek obrać ze skóry i wydrążyć środki, pokroić w jako taka kostkę, posypać cynamonem, cukrem z prawdziwą wanilią i cukrem białym. Dokładnie wymieszać. Od razu po dodaniu cukru wykładać na ciasto i piec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz