poniedziałek, 2 marca 2020

Domowy twarożek

4 litry wiejskiego mleka
10-12 jajek
Pół litra kwaśnej śmietany
1 cytryna

Mleko zagotować. Jajka wymieszać ze śmietaną. Wlać do gotującego się mleka i mieszkać. Gdy zacznie się ścinać dodać sok z cytryny. Mieszać aż zacznie wytrącać się ser. Pogotować jeszcze na małym ogniu ok 10 min cały czas mieszając. Wyłączyć i odstawić do ostygnięcia. Zimne przelać przez sito z gazą. twarożek zostaje na sicie a w misce serwatka, która jest świetna do picia, do ciasta drożdżowego, racuchów, chleba. W ostrożności można się w niej wykąpać i skorzysta skóra.

Uwaga ten twarożek nie jest fit...jest w nim sporo tłuszczu, jest jednak pyszny i lekki.




Wytrąca się twaróg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz