poniedziałek, 2 marca 2020

najprostsze ciasto pomarańczowe








4 średnie pomarańcze niewoskowane
250 g płatków migdałowych - 200 g zblendować
8 jajek
250 g cukru lub ksylitolu
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



       Pomarańcze to najważniejszy składnik tego ciasta i ważna jest ich jakość bo będziemy je używać w całości (dosłownie) Ja od wielu już lat kupuję pomarańcze na https://incampagna.pl/pl-pl/
Mam pewność, że będą świeże, dojrzałe i nie traktowane żadną chemią.

Jak już macie takie eko pomarańcze to trzeba porządnie umyć im skórkę. Do ciasta używam pomarańczy dedykowanych "na sok" które są małe więc używam 6 sztuk. Należy je włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować aż widelec będzie w nie lekko wchodził (ok 30 min) Po ugotowaniu wodę odlać i zostawić do przestygnięcia, potem w całości zblendować

Jajka ubyć z cukrem na kremowy puch na dużych obrotach ok 5-7 min. Muszą być dobrze ubite, bo od tego zależy cała puszystość ciasta.
Do kremu jajecznego dodać  zblendowane pomarańcze i migdały (200 g) oraz proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Całość wymieszać i wylać do formy - mniejsza prostokątna.
Piec 60 min w 170 st C
Ciasto jest bezglutenowe i beztłuszczowe








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz