czwartek, 5 marca 2020

Flaki tradycyjne


Włoszczyzna
Kości cielęce lub wołowe
3 op flaków wołowych mrożonych
Mąka ok 4 łyżki
Przyprawy: majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy

Na kościach i włoszczyźnie ugotować bulion ok 4 l. Następnie wyjąć warzywa i kości. Warzywa pokroić w kostkę, mięso obrać od kości i pokroić. Wszystko dodać do bulionu. Flaki obgotować dwa razy i dodać do zupy. Doprawić wszystkimi przyprawa, najwięcej majeranku. Gotować na małym ogniu 1-1,5 godz. Mąkę zbrązowić na patelni, dolać trochę bulionu z zupy i dokładnie wymieszać. Zaprawke wlać do zupy i wymieszać. Całość powinna być gęsta treściwą zupą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz