sobota, 13 kwietnia 2013

wołowina w sosie wiśniowym

marynata:
musztarda, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czosnek, ocet balsamiczny, wino czerwone, zioła

Wszystkie składniki wymieszać, obtoczyć w tym mięso- ładną ligawę, polędwicę pokrojone na 1,5 cm grubości steki Trzymać w marynacie min 12 godzin

Sos wiśniowy:

skarmelizować miód lub cukier, dodać wywar mięsny, wymieszać. Dodać wydrylowane wiśnie. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Do smaku doprawić modem i cytryną. 


Patelnię maksymalnie rozgrzać i smażyć steki po 2-3 min z każdej strony. Po zdjęciu z patelni zawinąć w folię aluminiową aby jeszcze doszło. Podawać z sosem i np kopytkami. 



Można to też przygotować w postaci  duszonego sosu. Wtedy mięso kroję w kostkę i marynuję. Potem obsmażam szybko na dużym ogniu, zalewam bulionem. Gdy zaczyna mięknąć ( widelec wchodzi z oporem) dodaję przygotowany wcześniej sos. Gotuję razem ok 10 min. Wiśnie nie powinny się rozpaść. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz