marynata:
musztarda, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czosnek, ocet balsamiczny, wino czerwone, zioła
Wszystkie składniki wymieszać, obtoczyć w tym mięso- ładną ligawę, polędwicę pokrojone na 1,5 cm grubości steki Trzymać w marynacie min 12 godzin
Sos wiśniowy:
skarmelizować miód lub cukier, dodać wywar mięsny, wymieszać. Dodać wydrylowane wiśnie. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Do smaku doprawić modem i cytryną.
Patelnię maksymalnie rozgrzać i smażyć steki po 2-3 min z każdej strony. Po zdjęciu z patelni zawinąć w folię aluminiową aby jeszcze doszło. Podawać z sosem i np kopytkami.
Można to też przygotować w postaci duszonego sosu. Wtedy mięso kroję w kostkę i marynuję. Potem obsmażam szybko na dużym ogniu, zalewam bulionem. Gdy zaczyna mięknąć ( widelec wchodzi z oporem) dodaję przygotowany wcześniej sos. Gotuję razem ok 10 min. Wiśnie nie powinny się rozpaść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz