sobota, 13 kwietnia 2013

cynamonowa bułka rwana

Od dawna miałam ją w planach, ale zawsze było coś na bliższym planie. Wreszcie przyszła jej kolej i z całą pewnością będę robić ją regularnie.

3 szkl mąki
o,5 szkl mleka
1 jajko
0,5 szkl cukru
50 g rozpuszczonego masła
20 g drożdży


nadzienie:
3 łyżki cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
50 g masła
0,5 szkl cukru brązowego lub miodu


Ciasto zagnieść, na końcu dodać masło. Pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Masło do nadzienia rozpuścić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na całą stolnicę. Rozsmarować nadzienie i pokroić na paski ( 1-2 cm węższe niż szerokość keksówki którą macie) Paski złożyć na siebie w stosik i całość podzielić na kwadraty. Takie stosiki kwadratów ułożyć w keksówce na sztorc. Piekłam od razu. Wyrosło tak bardzo, że uciekło mi z formy :P. Dlatego forma musi być sporo większa. Piec ok 30-40 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz